Toni Ahva

Opetuslautakunnan päätöksestä liittyen Alppilan tapaukseen

Helsingin opetuslautakunta on tänään päättänyt hyväksyä opettaja Antti Korhosen oikaisuvaatimuksen ja peruuttaa opettajan työsuhteen purkamisen. Opetuslautakunta päätyi kompromissiin, jossa työsuhteen purkaminen korvataan kirjallisella varoituksella. Tärkeintä oli, että työsuhteen purkaminen peruutetaan.  

 

Meidän opetuslautakunnan perussuomalaisten mielestä potkut olivat oikeusmurha. Tämän kantamme teimme opetuslautakunnan kokouksissa selväksi muille. Luettuani kaikki opetusviraston esitykset ja dokumentit, käsitykseni vain vahvistui. Huomioon ottaen etenkin sen, että opettaja ei ollut aikaisemmin saanut mitään moitteita, huomautuksia tai varoituksia, potkut olivat kohtuuton toimenpide. Perussuomalaiset äänestivät nyt ja äänestävät myös jatkossa koulurauhan ja turvallisen kouluympäristön puolesta.

 

Opetuslautakunnan jäsenet ovat kuitenkin eri mieltä siitä, onko opetusvirasto toiminut asiassa oikein. Mielestäni opetusvirasto on toiminut huonosti. Opetusviraston on syytä miettiä, mitä toimenpiteitä se aikoo hallinnossaan tehdä, etteivät tämänkaltaiset virheet toistu. Opetusvirasto on tuonut koko ajan lisää seikkoja ja perusteluja julkisuuteen, mikä sivustakatsojasta vaikuttaa jo ajojahdilta opettajaa kohtaan ja epäonnistuneen päätöksen selittelyltä.

 

Kaikkein haitallista on ollut signaali, jonka potkut antoivat julkisuuteen. Viimeisten viikkojen aikana useammasta koulusta on kerrottu, että oppilaat ovat alkaneet suhtautua opettajien käskyihin välinpitämättömästi ”mitä sä voit mulle tehdä jos en tottele” –asenteella. Lisäksi kamerakännykät nousevat heti esiin, kun opettaja joutuu komentamaan. Alppilan yläasteen vanhemmilta on tullut viestejä, jossa kerrotaan, että lapset eivät halua mennä kouluun, koska auktoriteetillaan järjestetystä pitänyt opettaja ei ole enää paikalla.

 

Julkisessa keskustelussa minua on häirinnyt vastakkainasettelu, jonka osapuolina ovat opettajat ja oppilaat. Siitä tässä ei ole kyse. Nimenomaan me perusoppilaat ja perusopiskelijat opettajien lisäksi haluamme rauhallisen kouluympäristön, jota häirikköoppilaat eivät saa hallita.

 

Haluan kiittää lautakuntakollegoja päätöksestä peruuttaa työsuhteen purkaminen. Kiitos päätöksestä kuuluu myös aktiivisille kansalaisille. Opettajaa tukeva nettiadressi on saanut yli 215 000 nimeä. Se osoittaa, että potkut oli suomalaisten oikeustajun vastainen toimenpide.

 

Miten tästä eteenpäin? Se on mielestäni oleellisin kysymys. Eduskunnan pitäisi tehdä täsmennyksiä ja lisäyksiä ns. koulurauhalakiin, joka on ilmeisesti tulossa käsittelyyn myöhemmin keväällä. Myös perusopetuslain pykälän 36 selkeyttäminen voisi olla tarpeellista, koska julkisessa keskustelussa on siitä esitetty hyvin erilaisia tulkintoja. Olisi myös hyvä, että kouluissa käydään läpi yhteiset pelisäännöt.

 

Kriisitilanteiden ennaltaehkäisy onkin kaikkein tärkeintä. Siihen liittyy keskeisesti pienet ryhmäkoot ja oppilashuoltoon panostaminen. Vaikka Pisa-tutkimukset antavat suomalaisesta opetuksesta hyvän kuvan, kouluissamme on vakavia työrauhaongelmia. Opettajien täytyy voida puuttua koulujen rauhattomuuteen, joka johtaa koulukiusaamiseen ja joidenkin oppilaiden syrjäytymiseen.

 

Jos jotain hyvää kohusta haluaa löytää, se on aloittanut julkisen keskustelun siitä, mitkä ovat opettajien ja toisaalta myös oppilaiden oikeudet ja miten koulurauha voidaan taata. Ja keskustelu asian tiimoilta varmasti jatkuu.

 

Toni Ahva

opetuslautakunnan varajäsen (PS)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Arko Oksanen

Olkoon tämä lapsia tönivä ope vielä ne kaksi kuukautta töissä, joka työsopimuksessa lukee. Sen jälkeen saa etsiä ihan muita töitä.

Taisto Merilä

Ota Oksanen huomioon, että opettajat eivät ole lähtökohtaisesti kamppailulajien mestareita, jotka kykenevät hallitsemaan kaikki ristiriitatilanteet pelkällä chi-voimalla, edes koskematta fyysisesti toimenpiteen kohteena olevaa entiteettiä.

arko oksanen

Itse hallitsen uhkaaviksi muuttuneita tilanteita pelkällä synkeällä mulkaisulla.

Veikko Penttinen

Sehän on selvää, että tuommoisia telaketjusiskoja on aina olemassa ja saa ollakin, ei niistä olisi vaaraa, jos ei olisi niin paljon lullukkamiehiä ja
kunnon naisia, jotka eivät ota kantaa.

No onneksi saimme vielä torjuntavoiton, mutta nuo tahot ovat hyvin aktiiveja. Henkisesti samaa klikkiä, joka tehtailee Suomen täyteen ei saa -leimalla varustettuja asioita.

Toimituksen poiminnat