Toni Ahva

Helsingin koulujen pakollisesta kasvisruokapäivästä pitää luopua

Lehdistötiedote 4.2.2013

Julkaisuvapaa heti

 

Helsingin Perussuomalaiset Nuoret: Helsingin koulujen pakollisesta kasvisruokapäivästä pitää luopua

 

Helsingin Perussuomalaiset Nuoret vaativat, että helsinkiläiset koulut luopuvat pakollisesta viikoittaisesta kasvisruokapäivästä. Emme hyväksy tapaa, jolla pieni ideologinen ryhmä pakkosyöttää omia henkilökohtaisia eettisiä valintojaan oppilaille ja opiskelijoille. Mielestämme nuorella täytyy olla valinnanvapaus liha- ja kasvisruokavaihtojen välillä.

 

Kasvisruokapäivinä etenkin monissa poikavaltaisissa kouluissa on ongelma, että useat nuoret jättävät kouluruokailun kokonaan väliin tai korvaavat sen makeisilla ja virvoitusjuomilla. Lisäksi Helsingin Yliopiston Taloustieteen laitoksen tutkimuksen mukaan kasvisruokapäivinä ruokaa otetaan selkeästi vähemmän ja lautasjätteen määrä on huomattavasti suurempi. Tämä viestii siitä, että kasvisruokaa ei voi syöttää pakolla ja pakollinen kasvisruokapäivä on epäonnistunut.

 

Helsingin PS Nuorten mielestä kouluruoan pitäisi olla monipuolista. Lisäksi kouluissa pitäisi tarjota enemmän suomalaista lähiruokaa. Lähiruoka on ympäristöystävällistä, työllistää paikallisia elinkeinoja ja tukee suomalaista yrittäjyyttä.

 

Helsingin PS Nuoret eivät vastusta koulujen kasvisruokailua vaan pakollista kasvisruokailua. Kasvisruokailun pitää perustua jokaisen omaan henkilökohtaiseen valintaan eikä pakkoon. Poliitikkojen tehtävä ei ole pakottaa muita syömään tietynlaista ruokaa etenkään oman ideologiansa perusteella.

 

Helsingin Perussuomalaiset Nuoret vaativat, helsinkiläiset koulut palaavat käytäntöön, jossa joka päivä kouluruoaksi tarjotaan sekä liha- että kasvisruokavaihtoehto.

 

Helsingin Perussuomalaisten Nuorten puolesta

 

Toni Ahva

Helsingin PS Nuorten hallituksen jäsen ja Helsingin opetuslautakunnan varajäsen

toni.ahva@luukku.com

050 4409647

 

Samuli Voutila

Helsingin PS Nuorten puheenjohtaja

samuli.voutila@ps-nuoret.net

050 5502690

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (218 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyvät ystävät, jotta suhteellisuuden taju säilyisi, niin oletteko myös puuttuneet koululaisten tupakanpolttoon ja kaljan juontiin, vai onko tämä asia vasta seuraavana ohjelmassanne? Toivomme niin.

pekka numminen

Moll, hyvä ystävä, eikö sinulla ole suhteellisuuden tajua?

Eikö ensin pitäisi puuttua nuorten itsemurhiin ja nuorten kokemaan väkivaltaan?

Sitten vasta myöhemmin tupakanpolttoon ja kaljan juontiin kun nämä tärkeimmän on ensin lopullisesti ratkaistu.

Vai entä jos puututtaisiin kaikkiin isoihin ja pieniin ongelmiin yhtä aikaa?

Itse näen "kasvisruokapäivän" avauksena jonka perässä tulee "islampäivä" ja muuta monikulttuurisuuden tuomaa "rikkautta".

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

P.N.>Moll, hyvä ystävä, eikö sinulla ole suhteellisuuden tajua?

Eikö ensin pitäisi puuttua nuorten itsemurhiin ja nuorten kokemaan väkivaltaan?......

ooooooooooo

Olet oikeassa. Otit vielä tärkeämmän asian esille.
Kysymys oli suhteellisuuden tajusta, joka antaa taustat ko kasvisyöntiä koskevan lehdistötiedotteen pohtimiselle.

Hehän lähettävät juuri sellaisia tiedotteita kuin haluavat, mutta niitä saatetaan lukea oikein ajatuksellakin.

Nyt Helsingin Perussuomalaiset Nuoret voisivat kertoa kuinka monta sellaista lehdistötiedotetta on lähetetty, joissa puhutaan (koululaisten) itsemurhista, kaljan juomisesta ja tupakoinnista. .....
Kirjoittamisen arvoisia asioita on varmasti paljonkin.... kasvisruoka on häntäpäässä.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

"Itse näen "kasvisruokapäivän" avauksena jonka perässä tulee "islampäivä" ja muuta monikulttuurisuuden tuomaa "rikkautta"."

Suomessa on kasvisruoka ollut ihmisten pääravinto vuosisatojen ajan. Esim. 1600-luvulla suomalaisten pääravintolähde oli leipä. Sitten siihen lisäksi tuli palkokasvit, kuten herneet ja pavut. Näiden lisäksi syötiin paljon naurista ja kaalia. Pommerin sodan jälkeen alettiin viljellä perunaa. Liha ja voi kuuluivat vain juhliin.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Joo. Tää kasvisruokapäivä saattaa olla sellanen slippery slope joka johtaa siihen, että islamista tulee suomen valtionuskonto.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

Vahvan käsitykseni mukaan alkoholin ja tupakkatuotteiden käyttö alle 18-vuotiaalta on Suomen laissa kielletty. Myös aikuista, kuka kyseisen tuotteen alaikäiselle luovuttaa, voidaan rangaista lainsäädännön mukaan.

Kasvisruuassa ei ole mitään pahaa, mutta kouluissa tosiaankin kaikkina muina päivinä on jo yksi lihavaihtoehto ja yksi kasvisvaihtoehto. Miksi todellakin yhtenä päivänä pitää olla kaksi kasvisvaihtoehtoa. Kaikkea pitää maistaa - ja kaikkea erilaista voi maistaa jokaisena päivänä. Proteiini on välttämätön ja tärkeä ravintoaine kasvavalle nuorelle ja aikuisellekin, ja sitä täytyy saada tietty määrä päivässä, kuten muitakin ravintoaineita. Lisäksi proteiini sisältää vähemmän energiaa kuin esimerkiksi maito tai vilja, joten proteiinia voi syödä enemmän saamatta liikaa energiaa, joka aiheuttaa ylipainoa. Monissa kasviksissa on yllättävän paljon hiilihydraatteja, ja etenkin hedelmissä.

Tämä siis ravintolakokin suulla sanottuna. Olen ruoan kanssa päivittäin erittäin tarkassa yhteistyössä, sillä minulla on vaiva joka löytyy noin joka kymmenenneltä suomalaiselta: Irritable Bowel Syndroma. Monet kasvikset jäävät syömättä vaivan takia. Moni voi välttää kasviksia jo ihan senkin takia, että vaiva on diagnosoimaton ja koska vain osa kasviksista aiheuttaa oireita joillekin, on helppo jättää ne ilman parempaa tietoutta kokonaan syömättä.

Artturi Noitalahti

Moll edustaa tyypillistä vihreää logiikkaa. Juottaako Helsingin kaupunki pakolla kaljaa koululaisille?

Jyri Terttu

Onko koululaisilla pakollinen tupakki- ja kaljapäiväkin? Siihen kyllä pitää puuttua!

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tämä vegetarismin pakkotuputtaminen on kyllä älytöntä. Jokainen valikoon itse, mitä syö. Ihminen on kuitenkin sekasyöjä, jolle siis maistuu liha ja kasvikset, joten häntä on hankala väkisin käännyttää mihinkään. Enkä ole vakuuttunut siitä, että lapsi pärjää päivää pelkillä kasviksilla.

Seppo Hildén

Mitä, koska koululaiset ovat saaneet pakollisen kalja-ja tupakkapäivän!?

Epistä, tässähän pitää harkita palaamista koulun penkille.

Paitsi pakollisena kasvisruokapäivänä lintsaisin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Seppo ja Jyri.

Yhteiskunnassa on laajalti vallalla sellainen käyttäytymistapa, että kun tulee vaikea asia, niin se laitetaan leikiksi.
Te olette nuoria, näyttäkä että muutos tulee ......näyttäkää voimanne!

Seppo Hildén

heh, Jorma, nuoria, 54 tullut täyteen, mutta pakko tarttua kommenttiisi kun viedään bloginavaajan kasvisruoka-asia tupakkaan ja kaljaan.

Minä voisin vaihtarina sanoa, että "Yhteiskunnassa on laajalti vallalla sellainen käyttäytymistapa, että kun tulee vaikea asia, niin" aletaan puhumaan asian vierestä.

Toni, fiksu nuori mies, nosti esille aivan aiheesta tuon pakkokasvisruokailun, joka muistuttaa jo natsismia ja terveydellisestikin on huuhaata. Kouluhan ei ole ylipainoisten aikuisten painonvartijakerho, vaan kasvavien lasten ja nuorten kokopäiväinen työpaikka, josta pitää saada riittavä, mieluummin proteiinipitoinen ateria joka päivä. Ja paras proteiinin lähde on edelleenkin liha.

Aikuiset ihmiset voivat sitten vapaaehtoisesti vetää nitä laihdutussoppiaan mielin määrin kotona, mutta ei ikinä pakkona lapsille kouluihin.

Helsingin kaupunki teki vihreitten painostuksesta aivan älyttömän ja lasten terveydenvastaisen päätöksen kun runnoivat tuon pakollisen kasvisruokapäivän läpi aikoinaan.

Kaupunki laski siinä vaan säästöjä. Valitettavasti vaan kasvavien lasten terveyden kustannuksella.

Tuula Saskia

On teillä lapsilla otsaa. Yhteiskunnan rahoittama varmasti tasokas ja terveellinen ruoka ei kelpaa.

Ei ole näköjään kotiruokapöydässä opetettu oivallista ruuankunnioitussääntöä: kaikkea pitää maistaa. Siten oppii hallitsemaan makujen kirjoa ja kasvamaan herkkuja hallitsevaksi aikuiseksi.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Hyvä Tuula. Kaikkea pitää maistaa.

Tekeväthän nämä kasvissyöjätkin varmasti niin? Vai onko tässä pakkoruotsiin verrattava tilanne, että "kaksikielisyys on rikkaus vain mannersuomessa".

Pertti Kostiainen

mites jos on vegaani? miltäs pakollinen liharuoka päivä kuulostaa?

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Kasvisruokailu - OK. Pakollinen kasvisruokailu taas ei ole OK. Mitä seuraavaksi, laitetaanko sama aikuisille? Tähän voitaisiin perustaa valtiollinen ruokapoliisi, joka tutkii ihmisten jääkaapit pakollisena kasvisruokapäivänä? Kaikki liharuuat jotka löydetään ihmisten jääkaapeista, takavarikoidaan, tottakai.

Muutenkin, oppilailla (ja oppilaiden vanhemmilla) pitäisi olla vapaus pakata omat eväät mukaan kouluun.

Tuula Saskia

Tämä "vapaus" oli vielä muutama vuosikymmen sitten kaikilla koululaisilla, kun yhteiskunnalla ei ollut varaa rahoittaa kouluruokailua. Omilla leipäpaloilla elettiin, hedelmiä tuskin kukaan sai.

Näin nopeasti on totuttu tähän upeaan etuun, jota monissa muissa maissa ei suinkaan ole. Tai jos onkin, vanhemmat kustantavat sen täysimääräisesti.

Ja nyt itketään jopa sitä, että tarjotaan terveellistä kasvisruokaa.Voi hirveää!

Taitaa mennä vähän liian hyvin meillä.

O tempora, o mores eli oi aikoja, oi tapoja.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Kyse on nimen omaan vapaudesta. Kasvatus lähtee kotoa, ja vanhemmat päättävät mitä pakkaavat lastensa eväiksi. Kyse on vanhempien oikeuksista ja yksilönvapauksista, valtio ei voi tuosta noin vain päättää että kaikki syövät kollektiivisesti ruokaa X ja piste. Se, että valtio ottaa vanhempien tehtäviä hoitaakseen on kollektivismia ja yksilönvapauksien polkemista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Helsingin PS Nuoret eivät vastusta koulujen kasvisruokailua vaan pakollista kasvisruokailua. Kasvisruokailun pitää perustua jokaisen omaan henkilökohtaiseen valintaan eikä pakkoon. "

Voiko kuulostaa lellitymmältä? Siis oikeasti. Kasvisateria on ihan yhtä täysipainoinen ja herkullinen, ja se on ruokaa. Kasvisruokapäivä on ihan hyvä juttu, ja on ihan poikkeuksellista ylellisyyttä maailmassa että ylipäänsä koulussa ruokaa saa ja että se yleensä pitää sisällään jopa lihaa.

Tällainen marmatus "ideologisuudesta" ei vakuuta. Kasvisruokapäivä laskee koulun hiilijalanjälkeä ja on hyvä muistutus siitä, että täysipainoisen aterian ei tarvitse aina sisältää kuolleita eläimiä.

Ei ollut aikaakaan kun kouluissa sai vain kylmää kaurapuuroa ja hapanta maitoa. Nykyään ruoka on ihan toisella tasolla. Kaikkea pitää maistaa ja ruokaa arvostaa.

Lihapullamössösukupolvesta kajahtaa.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Ihanaa kun nämä koululaiset joskus astuvat opiskelija ja työ-elämään ja huomaavat että kasvikset,vihannekset ja hedelmät on niin kalliita että niistä joutuu tinkimään.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva

"Kasvisateria on ihan yhtä täysipainoinen ja herkullinen, ja se on ruokaa."

Varmasti näin voi olla. Huomaan, että joiltain nyt unohtuu, että kasvisruokaahan tarjotaan joka päivä kouluissa, vaikka pakollinen kasvisruokapäivä poistuisikin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Petra Nyqvist: - "Tällainen marmatus "ideologisuudesta" ei vakuuta."

Se on ideologista, koska sitä markkinoidaan "kasvisruokapäivänä". Minusta koulujen ruokalistojen pitäisi perustua vain ja ainoastaan käytettävissä oleviin taloudellisiin resursseihin ja niiden minimointiin. Millä tavalla ikinä saadaankin täytettyä kouluruualle asetetut monipuolisuus-, terveellisyys- ja makuvaatimukset, niin sillä tavalla ne tulisi täyttää. Jos se on kasvisruoka, niin olkoon sitten. Jos se on liharuoka, niin sitten liharuokaa. Mutta ei niin, että kasvisruokapäivän syynä on se, että joku ei halua syödä lihaa, koska se asettaa kasvissyöjät eri asemaan esimerkiksi niiden kanssa, jotka eivät suostu syömään hiilihydraatteja, ulkomaisia elintarvikkeita tms.

Santeri Halmetoja

Hassua, että kasvisruokapäivä tuli nimenomaan poliittisena ja ideologisena kysymyksenä vihreiltä Helsingin kaupunginvaltuustossa. Nyt kun perussuomalaiset nuoret ottivat kantaa tähän poliittiseen päätökseen, se on sitten "marmatusta ideologisuudesta".

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

"Tällainen marmatus "ideologisuudesta" ei vakuuta. Kasvisruokapäivä laskee koulun hiilijalanjälkeä ja on hyvä muistutus siitä, että täysipainoisen aterian ei tarvitse aina sisältää kuolleita eläimiä."

Ideologiasta toiseen, eli kasvisruoasta suoraan hiilijalanjälkeen. Ideologiaa kasvisruoasta tuli kun määrättiin että tiettynä päivänä ei muunlaista ruokaa saa tarjota. Toki kasvisruokaa oli tarjottu ja syöty ennenkin, vuosikymmeniä ennen kuin kasvissyönti ylipäätään nousi parrasvaloihin, mutta siihen saakka muista kuin ideologisista syistä.

Nyt sitten ollaan vielä pienentämässä hiilijalanjälkiä. Millaisias määräyksiä Helsingin Vihreiltä mahtaa siltä sektorilta parhaillaan olla tulossa?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ihan hyvä suomalaisia on totuttaa kasvispohjaiseen ruokavalioon ja monipuoliseen ruokailuun muutenkin. Ihmispopulaation edelleen kasvaessa, ilmaston muuttuessa yhä haastavammaksi ja merien kalakantojen romahtaessa kasvis- ja hyönteisperäinen ruoka muuttuu ihmiskunnan tärkeimmäksi ravinnon lähteeksi. Lihan kysyntä kasvaa kehittyvissä maissa sen verran, että hinnat joka tapauksessa pompsahtavat. Nykylapset tämän globaalin kehityksen tulevat jo omassa elämässään kohtaamaan.

Jyri Terttu

Pahempi meteli varmaan syntyisi pakollisesta liharuokapäivästä. Kasvisruoasta pitää tehdä houkuttelevampaa. Silloin ei tarvita pakollista kasvispäivää. Kouluruokahan on muuten hintaansa nähden varsin laadukasta.

Lasse Laaksonen

Koulussa pitää antaa kunnollista kalaa, kanaa ja lihaa joka päivä. Se on tilaisuus, joka on nimenomaan köyhille tarpeen. Kotonahan köyhät saavat usein surkeaa lihaa, surkeaa makkaraa ja hyvää lihaa liian vähän.

Intiassa ja Nepalissa on paljon kasvissyöjiä. Useat heistä ovat sitä siksi, että liha on liian kallista eikä mistään eteerisesti terveydellisestä tai uskonnollisesta syystä.

Muistamme, että Hitler oli kasvissyöjä.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Näissä kasvissyöntikeskusteluissa tuo "Hitler oli kasvissyöjä" on kyllä ehdotonta absurdiuden aatelia. Siksi tykkäsin kommentistasi Lasse Laaksonen. Lisää tuollaisia riemastuttavia argumentteja, kiitos! Ne piristävät päivää niin kummasti.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Hitler-kortti on lyömätön: jos joku saksalainen sanoo jotain mistä olet eri mieltä, sen voi tyrmätä sanomalla: "Hitler oli saksalainen". Toisaalta sama toimii myös itävaltalaisiin. Kätevä vekkuli oli tuo Adolf, kun oli oikeastaan molempia. Harmi ettei ollut myös ranskalainen, ruotsalainen ja venäläinen.

Käyttäjän SuviTaavitsainen kuva
Suvi Taavitsainen

Ihminen on sekasyöjä ja siinä mielessä on erinomaista totuttaa lapsetkin syömään sitä mitä tarjolla on. Tasapuolisuuden vuoksi saman pitäisi koskea myös vain kasvisruokaa syöviä, poikkeuksena terveydelliset syyt määrättyyn ruokavalioon.

On törkeää yleistää, etteivät vanhemmat huolehdi lapsensa monipuolisesa ruokavaliosta ja että se olisi syy siihen, etteivä nuoret halua syödä kasvisruokaa. Näin varmasti on joissain perheissä, mutta yleistäminen ei ole asiallista.

Käsitin myös, että tämä nuori mies vastustaa pakkoa, ei kasvisruokaa.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Meidän aikaa riivaa uusi ilmiö: ruokavammaiset.
Näkyy kouluissa ja kyläilevissä lapsosissa ruokalusikan kokoisina annoksina.
Maha täytetään napostelemalla pitkin päivää kaikkea muuta, patukoita, sipsiä, karkkeja, limsaa, energiajuomia .
voi hyvää päivää....Minä en voi ymmärtää tätä natinaa ilmaisesta ruoasta. Mutta kotoahan sekin lähtee, jo ala-asetilla mirkku-maijat ilmoittavat suureen ääneen että 'äiti sano ettei mun tarvi syödä tätä,nih'
ja sitten ne energiavajeessa ärsyttää koko muuta luokkaa eivätkä jaksa keksittyä mihinkään.

Johan Lom

"Helsingin Perussuomalaiset Nuoret vaativat, helsinkiläiset koulut palaavat käytäntöön, jossa joka päivä kouluruoaksi tarjotaan sekä liha- että kasvisruokavaihtoehto."

Kalaa siis ei nähtävästi pitäisi tarjota.

Mutta vakavammin puhuen, kun itse kävin kansakoulua, viikkomenu koostui suurinpiirtein seuraavista aterioista:

Maanantai: Luumuriisipuuro tai omenariisipuuro
Tiistai: Mannapuuro
Keskiviikko: Makaronivelli
Torstai: Hernekeitto
Perjantai: Pinaattikeitto
Lauantai: Kaurapuuro

Lisäksi sai tetran kulutusmaitoa ja palasen näkkileipää.
Kun lisäksi ottaa huomioon, että koulussamme oli toistatuhatta oppilasta, niin jokainen voi kuvitella millaista liisteriä nuo puurot olivat jättisammioissa keitettyinä varsinkin, kun ne yleensä annosteltiin valmiiksi lautasille, kun oppilaat ohjattiin sotilaallisessa kurissa jonoittain sisään ruokalaan. Opettaja vahti sitten haukan katseellaan, että kaikki tulee syödyksi lautaselta, muuten loppu työnnettiin väkisin kitaan.

Että niinkö huonosti teillä nykyään menee?

Lasse Laaksonen

Mitä! Saitetks te maitoo? Mikä on tetra? Ja näkkileipää? Ai, mitä tuhlausta. Me suuret ikäluokat emme saaneet (Hyvinkää, Järvenpää).

Johan Lom

Saatiin kolmikulmainen pillillä imettävä tetra.

Muistan kuitenkin kuinka ihmeissäni kuuntelin maalaisserkkujeni kertomuksia omista kouluruoistaan, kun heillä oli jopa keitettyjä perunoita ja kastiketta. Elelivät herroiksi.

Lasse Laaksonen Vastaus kommenttiin #43

Ohhoh, ei ollut Hyvinkäällä ja Järvenpäässä moisia herkkuja. Lusikkaruokia. Itse oli tuotava maito pullossa ja leipä. Kukaan ei ollut nähnytkään mitään makkaraa paitsi makkarasopassa kerran kuussa.

Käyttäjän jumminoma kuva
jukka makinen

"Opettaja vahti sitten haukan katseellaan, että kaikki tulee syödyksi lautaselta, muuten loppu työnnettiin väkisin kitaan."

Ja se jäähtynyt ruispuuro oli niin sitkeää, että kun se oli väkisin nieleskelty, niin sen voi aika kivutta vetää takaisin lautaselle heti kun ope oli mennyt.

Yksi hyvä syy asua ulkomailla on olla mahdollisimman kaukana tillilihasta.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

elikkä torstai oli ainoa sekaravintopäivä...

meillä lapissa oli sentään kuukerinnelliä ja vironpottua...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/289411/Suomalaist...

Suomalaiset syövät lihaa enemmän kuin koskaan. Yli 74 kiloa per henkilö. Se on ihan järjetön määrä per ihminen, kun mukana on lapset ja heiveröiset vanhukset. Lihan tuottaminen vie paljon energiaa ja tuotanto-oloissa on suuria puutteita. Lapset ovat lihavia. Kyllä se yksi kasvisruokapäivä on ihan tervehenkinen päätös, ja siinähän lapset syövät vaikka olisivat tuleet kasvatetuiksi einespitsoilla.

Lisäksi olisi hyvä saada vesistönhoitokalastuksista nuotatut särjet ja lahnat kouluihin jauhettaviksi, jotta lapset saisivat ilmaista ja maukasta kalaburgerilihaa.

Käyttäjän iirojurvansuu kuva
Iiro Jurvansuu

Suomalaisten ei tarvitse kärsiä huonoa omatuntoa maailmanlaajuisten tilastojen mukaan, dataa löytyy esimerkiksi tästä http://chartsbin.com/view/bhy (vuodelta 2007)

Eläinten ystävien näkökulma asiaan on sitten asia erikseen. Sitäkään ideologiaa ei pitäisi pakottaa kenellekään.

Roskakala sopii erinomaisesti turkiseläinten rehuraaka-aineeksi, lyödään sillä siis rahoiksi ennemmin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olipa Iirolla paha asennevamma särkikalojen syömiseen. Ravintolassakin tilaan mielelläni savusärkeä jos sitä vain on listalla. Pääsääntöisesti se on listan paras kala-annos. Venäläiset tuossa naapurissa ymmärtävät paljon paremmin kalaravinnon hyödyntämisen.

Turkiseläimille voidaan syöttää troolattua silakkaa, koska sen sisältämän dioksiinin takia silakkaa ei voi ihmisille syöttää kovin paljon, eikä ihmisravinnoksi tarkoitetuille kaloille tai eläimille senkään vertaa.

Hoitokalastettu "roskakala" pitäisi saada ihmisravinnoksi mahdollisimman tarkkaan. Vaikka sitten jakamalla se ilmaiseksi. Esimerkikisi Tuusulanjärvestä nuotataan 50 tonnia vähäarvoista kalaa vuodessa. Siitä 2/3 menee ilmaiseksi maahanmuuttajien ruokapöytiin ja loput kompostiin. Tyhmät suomalaiset puolestaan ostavat norjalaista kassilohta kaupasta.

Käyttäjän iirojurvansuu kuva
Iiro Jurvansuu Vastaus kommenttiin #60

Meillä on särjet jauhettu kalapulliksi suurten verkkosaaliiden affenoiden ja pikkuhaukien kanssa. Ei se mitään maailmanluokan herkkua ollut jos ei erityisen huonoakaan. Vanha itäsaksalainen lihamylly kyllä oli ruodoista tukossa minuutin-parin välein.

Jouko Koskinen

Justiinsa niin - Petra. Kasviksiakin voi syödä sivistynesti veitsellä ja haarukalla. Veitsi oikeassa kädessä valmiina vastaiskuun kun lihansyöjäluokka tulee häiriköimään nahkatakeissaan. Turkislakit päässä.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Pakko on tietysti aina ikävä jo sanana, mutta ainakin minun kouluaikoinani oli myös lihattomia päiviä. Hyvistä muistuu mieleen kasvispullat, pinaattiletut ja riisipuuro mehukeitolla. Huonoista tulee mieleen keitot (kesä ja tomaatti). Ei ennen kukaan valittanut yhden ruokailun mittaista lihattomuutta. Valtaosa lapsista saa kyllä lihansa (=kalapuikko, nakki, makkara, jauheliha; edit: ja se kirottu broileri) illan aikana. Hyvä jos kerran viikossa saa yhden kelvollisen lounaan.

Turhaa kitinää aikuisilta, jotka syövät vieläkin vain kouluruokaa.

Peter Hallberg

Perussuomalaiset nuoret. Suomessa on aidosti tarvetta tuoreille ajatuksille. Tämä ei ole sellainen.

Ihanko oikeasti on lehdistötiedotteen väärti asia, että yhtenä päivä ei saa tillilimaa, vaan joutuu tyytymään pinaattilettuihin?

Ottakaa oppia vaikkapa Terhon työryhmän paperista. Älkää ehdoin tahdoin pyrkikö vahvistamaan sitä mielikuvaa puolueestanne, jota muutamat äänekkäät karvahattusedät ylläpitävät.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva

Ei tämä olekaan "tuore ajatus" tai mikään ainutlaatuinen ja maailmaa mullistava oivallus, jonka olisin itse keksinyt. Monet nuoret ovat puhuneet minulle tästä. Kiersin vaalien aikana useiden koulujen vaalipaneeleita, ja melkein kaikissa asia nousi esille.

Ja kaiken lisäksi ylivoimaisesti suurin nuorista osa vastusti tätä pakollista kasvisruokapäivää. Perussuomalaiset ovat kansan asialla. Mielestäni ongelmat pitää ratkaista, eikä vaan työntää maton alle.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kasvissyönti - anoreksian esiaste

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Ei edes ole. Anoreksia on mielen sairaus, kasvisyönti on sitä ettei syö lihaa. Ei korreloi mitenkään.

edit. Varmaan tarkoitit anemiaa, mutta ei osunut sekään... ;)

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Tai ehkä ortoreksiaa? Ei kyllä tainnut sekään pointti osua (kasvisruokavaliossa voi myös syödä epäterveellisesti :D sipsi ei ole lihaa)

Käyttäjän HenriHakkarainen kuva
Henri Hakkarainen

Näin kouluissakin keittiössä töissä olleena tuo kasvispäivä ei ole lainkaan hassumpi idea, en vain tiedä, onko perinteisillä keittäjillä osaamista maustaa kasvisruoista maistuvaa. Nimittäin kouluruokailuun tulevissa lihavalmisteissa lihaa on yleensä vähän ja keinotekoisia makuaineita paljon ja yleensä koulujen keittiösopimuksissa on vielä mainittu, paljonko ruoan suolapitoisuus saa olla. Näin aikuisena nuo kouluruoat muutenkin maistuvat harvoin miltään. Siksi ehkä lihaan tottuu, kun joskus ainoa maku, mitä ruoassa on on sen einespötkylän natriumglutamaatti ja keinotekoiset aromit.

Ehkä huolestuttavampaa onkin se, että nuoriso helposti nirsoilee kokolihan ja oikean kalan kanssa, vaikka laadultaan ne ovat huomattavasti parempia, kuin jauhetut, puristetut ja täyteaineilla tukevoitetut liha- ja kalatuotteet. Näitäkään tosin nykyisillä kouluruokien hinnoitteluilla ei kovin usein nähdä. Ainoa paikka, missä olen tehnyt heikommista raaka-aineista ruokaa kuin koulussa, oli armeijassa, missä varusmiesten ruoan raaka-aineet olivat nimenomaan halvinta, mitä rahalla saa.

Mutta tulee tästäkin mieleen, että eikö mitään tärkeämpää poliittista asiaa ollut työn alla, kuin vouhottaa täysin jonninjoutavasta asiasta. Tulee mieleen persuista nyt Beavis ja Butthead -tyypit "öhöhöhöh, kasvikset on homosivareille ja hipeille, höhöhöhöh" :p

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Kouluissa on ollut kasvisruokapäiviä maailman sivu, niitä ei vaan ole sanottu sellaiseksi - ne ovat olleet päiviä jolloin ainut tarjottava ruokalaji nyt vaan on ollut kasvisruoka. Minunkin lapsuudessani pinaattilettupäivä oli yksi suosituimmista, vaikka sitä tuskin voikaan vegaaniseksi luokitella.

Onko PS-nuorilla seuraavaksi aikomuksena tehdä kannari ideologisen torstaihernekeittopäivän (jossa ideologia siis on "No hernekeittopäivä vaan on suomalainen kansallinen traditio, totta kai se pitää säilyttää!") kieltäminen? Siihen voisin yhtyä.

Juhani Piironen

Kasvava lapsi tarvitsee lihaa.

Vihernatsien tulisi mennä itseensä ja lopettaa tämä kasvisruan, ilmastohulluuden ja muiden käsittämättömien asioiden pakkosyöttö ja moraalinvartijana olo kaikissa itse keksimissään uskonnoissa.

Maailman kuuluisin kasvissyöjä oli Hitler.

Johan Lom

Ihminen tulee toimeen hyvin monella eri dieetillä eivätkä kaikki koskaan syö lihaa. Kyllähän varmaan meikäläisissä olosuhteissa kasvavan lapsen ravintosaannin turvaamiseksi liha on fiksu vaihtoehto ottaen huomioon kokonaistarjonnan näillä leveysasteilla, mutta en olisi huolissani lasten kasvukäyristä yhden kasvisruokapäivän vuoksi. Voisivathan sopia vaikka, että sitten kotona syövät illalla äidin lihapullia muusilla.

Juhani Piironen

No, mitäpä jos minun uskontooni kuuluisi että lasten täytyisi syödä karkkia joka päivä.

Haluaisin pakottaa lapset pakolliseen vain karkkia päivään.

Sitten sanoisin että voitte kotona syödä lihapullia.

Kyse on valinnanvapaudesta. Saa syödä koulussa mitä haluaa, siis lihaa.

Valinnan vapaus on täällä neuvosto-Suomessa sellainen tuntematon käsite.

On väärin pakottaa ihmiset noudattamaan jotain uskontoa. Viher -uskonto on
uskonto.

Mitäpä, jos pakotettaisiin kaikki vaikka rukoilemaan polvillaan Jumalaa joka aamu.

Olisiko se oikein?

Voitaisiin sanoa, että ei tarvitse rukoilla, mutta sitten et saa ruokaa.

Voit sitten syödä kotonasi.

Naiset eivät pysty ymmärtämään kuinka paljon kasvava poika syö. 3 tai neljä annosta ruokaa on pieni juttu kasvuiässä.

Energian kulutus voi olla nelinkertainen vanhaan naiseen verrattuna.

On ihmisrääkkäystä pitää lapsia nälässä.

Lasse Askolin Vastaus kommenttiin #67

Täällä Raaseporin Karjaalla lapsille järjestetään Karkkihiihdot joka keskiviikko kello 18.
Vaikea arvata,mitkä firmat sponsoroivat makeita palkintoja.
Eräs sirkus mainosti täällä, että kello 14 lapsille tulee karkkisade.
Mutta Suomen järvet ei vieläkään näytä viinaksi muuttumisen merkkejä. Joku mättää.
Nimittäin sulfaatteja y.m. pahalle maistuvaa talven vaaroissa.

Lasse Laaksonen Vastaus kommenttiin #67

Ylppöhän suositteli lapsille karkkia.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Hitler-kortti esiintyykin jo toisen kerran tässä keskustelussa. Mukavaa, että näin moni tietää kuinka hippien onnettomat kasvissyöntiargumentit voi kaataa kumoon sanomalla "Hitler oli kasvissyöjä". Tai vaihtoehtoisesti aikaisempien ihan hyvienkin argumenttien uskottavuuden voi vetää vessanpytystä alas lisäämällä loppuun "Hitler oli kasvissyöjä".

Juhani Piironen

Vihreät hyökkäävät aina persuja vastaan natsi -kortilla. Tämä on saman kortin ojentamista takaisin.

Natsi, natsi, natsi. Niin se käy.

Vihreät ja SDP ovat laskeneet Suomessa keskustelun tälle tasolle, joten on mukavaa haukkua näitä vihreitä natseiksi.

Kaikki kieltäjät ovat natseja.

Hitler oli kasvissyöjä. :)

Lasse Askolin

Kasvisruokaan pakottajat ovat taatusti samoja, jotka pakottivat minut jättämään ravintolaelämän kokonaan väliin kieltämällä siellä tupakoinnin.
Voin kertoa, että ravintola-alan menetykset poistuttuani olivat melkoiset,mutta - älä kerro kenellekään! - säästöön on jäänyt kivasti enkä niillä rahoilla ole ainakaan kiihdyttänyt ravintola-alan talousvauhtia.
Annoin kertoa itselleni, että seuraavaksi kasvisporukka aikoo vaatia kaikille koululaisille kasviskengät.
Piharatamot vaan jalkaan ja lenkille, laiskamadot!

Johan Lom

Tuo tupakoinnin kieltäjäryhmä ei ole kokonaisuudessaan yhtäläinen kasvisruokaryhmän kanssa. Itse asiassa kasvisruokabuumi alkoi orastaa Suomessa 70-luvun vihreiden lanseeraamana ja heille oli tyypillistä kääriä aromasätkiä ja tuprutella sauhuja omissa filosofisissa illanistujaisissaan mm. Helsingin Kaivopihan ravintolassa.

Tuula Saskia

Tästä keskustelusta on kadonnut järjen hivenkin.

Kyseessä ovat lapset ja järkevä kouluruokailu Suomen kouluissa.

On hienoa, että sitä ylipäätään on. Se ei oli lähimainkaan yleistä edes eurooppalaisissa maissa.

Tätä nykyä tiettävästi ruokatarjonta on suorastaan suurenmoista, ilmeisesti siis myös parempaa kuin monen lapsen kotona.

Olemme saaneet lukea lapsista, jotka ahmivat ruokaa viikonlopun jäljiltä. Tulevat siis nälässä kouluun.

Ja nämä perussuomalaiset "tulevaisuuden lupaukset" tulevat nolaamaan itsensä höpinöillään.

Jo kerran toivoin Soinin lähettävän teidät nurkkaan. Ehkä toveri Putkonen sen sentään tekee. Vai tekeekö?

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Myös pakollisista liharuokapäivistä pitää luopua.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Milloin sellaisia on? Itse en ainakaan muista kouluajoilta (enkä muuten juuri sen jälkeenkään) yhtään ateriaa, missä joka ainoa osa ja lisäke olisi sisältänyt lihaa.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

En puhunutkaan ruuan osista tai lisäkkeistä, vaan ruuasta tarkoittaen ateriakokonaisuutta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #75

Sitten en ymmärrä, mitä tarkoitat "pakollisella liharuokapäivällä". Jos tarjolla on esimerkiksi broilerikastiketta, täysjyväohraa, mustaherukkahilloa, salaattia, maitoa, näkkileipää ja margariinia, niin ei se ole mikään "pakollinen liharuokapäivä". Jos joku ei suostu syömään jotakin osaa tuosta ateriakokonaisuudesta, niin sen voi jättää syömättä. Itse jättäisin mustaherukkahillon koskematta, mutta jos joku ei halua syödä lihaa, niin sitten hän jättää broilerikastikkeen rauhaan, ja kasaa lautaselleen täysjyväohraa, mustaherukkahilloa, salaattia ja ottaa ehkä ylimääräisen lasillisen maitoa turvatakseen riittävän proteiinin saannin. Ei se ole "pakollinen liharuokapäivä" jos kasvissyöjä pakotetaan olemaan samassa tilassa, missä muut syövät lihaa.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson Vastaus kommenttiin #85

Niin. Toiset tykkäävät mustaherukkahillosta, toiset tykkäävät lihasta. Jostain syystä ne jotka tykkäävät mustaherukkahillosta eivät nouse barrikaadeille, jos sitä ei tarjota kouluruuan yhteydessä viikon jokaisena päivänä.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #120

Entä jos kasvisruokaa ei tarjottaisi joka päivä? Luulen, että siitä syntyisi aika paljon suurempi metakka.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson Vastaus kommenttiin #125

Tarkoitatko että jonakin päivänä kouluruoka olisi pelkkää lihaa? Varmasti nousisi poru moneltakin suunnalta.

Johan Lom Vastaus kommenttiin #126

Niin, kyllä sen lihan särpimenä on hyvä olla perunaa tai riisiä.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson Vastaus kommenttiin #129

"lihan särpimenä on hyvä olla perunaa tai riisiä"

Kyllä minäkin olen sitä mieltä, että ei voi olla lapselle hyväksi jos syö pelkästään lihaa.

Käyttäjän EricHarrison kuva
Eric Harrison

Ehdotan, että
1) "kasvisruokapäivä" ja viikkokiintiöt poistetaan
2) kasvisruokia lisätään ja niiden maistuvuuteen sekä monipuolisuuteen panostetaan
3) kasvisruoat sijoitetaan satunnaisesti eri viikonpäiville.
Tällöin ei tarvitsisi tehdä niin suurta eroa kasvis- ja liharuoan välillä, mutta kasvisten syönti lisääntyisi silti. Voisi myös lisätä vain vähän lihaa sisältäviä reseptejä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Kasvisruokaa voi valmistaa niin, että siitä saa yhtä paljon proteiineja kun normaalista lihavaihtoehdosta. Kavisruokapäivän vastustamiseen ei löydy mitään muita oikeita syitä kuin nirsous. Jos kasvisruoka ei ole hyvää, on syytä kohdiustaa katseet sen tekijään. Suomessa käytetään yleensä ihan liian vähän mausteista. Itse olen innostunut intialaisista kasvisruuista, niin hyviä makuja!

Ihan oikeasti, antakaa nyt joku oikea syy miksi yhtä päivää viikossa ei voisi syödä koulussa vain kasvisruokaa?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Meillä päin peruskouluissa oli yksi vaihtoehto niille, joille ei ole erikoisruokavaliota. Kasvisruokaa sai vain jos oli ilmoittaunut erikseen olevansa kasvisruokailija. Eli siis eipä valinnan mahdollisuus muutenkaan ainakaan Savonlinnassa ja Heinolassa ole kukoistanut. Monesti oli myös sellaisia päiviä milloin kaikki söivät kasvista: puuropäivät, kasvisosekeittopäivät jne. Eipä kukaan sillon lihanpuutteesta valittanut.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Saara Huttunen: - "Monesti oli myös sellaisia päiviä milloin kaikki söivät kasvista: puuropäivät, kasvisosekeittopäivät jne. Eipä kukaan sillon lihanpuutteesta valittanut."

Tuossa se idea varmaan onkin. Luulen, ettei ihmisiä ärsytä niinkään paljon itse kasvisruoka kuin se, että se on nostettu esille juuri sen takia, että se on kasvisruoka. Se on monen mielestä väärä syy valita kyseinen ruokalaji.

Asiaa voisi verrata vaikkapa siihen, että joku yritys valitsee johtajakseen miehen. Jos kyseinen mies valittiin sen takia, että hän oli hakijoista selvästi kokenein ja pätevin, niin kukaan tuskin kiinnittää asiaan sen kummempaa huomiota, mutta jos hänet valittiin nimenomaan sen takia, että hän sattui olemaan mies, niin meteli on taatusti korvia huumaava (ja niin toki tulee ollakin).

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva

Kasvisruoka voi olla terveellistä. Ei tässä siitä ole kyse.

Ongelma on, että monet jättävät kouluruokailun kokonaan väliin tai menevät ostamaan energiajuomia lähikaupasta. Jokainen helsinkiläinen oppilas tietää tämän ongelman. Helsingin Perussuomalaiset Nuoret ovat esittäneet ratkaisunsa ongelmaan. Toistaiseksi muita ratkaisuja ei ole ilmennyt.

Olli Nurmi

Luonnollisestihan jos kasvisruoka eliminoitaisiin kokonaan ja viherpiipertäjät ajettu maanpakoon, niin voisi suomalainen mies jälleen syödä oikeaa lihaa. Suomen nuorison nirsoiluunhan ainut vaihtoehto on eittämättä heidän mielenliikkeidensä mukailu. Ei koulujen ravitsemuslaitoksen tehtävä ole miellyyttää kaikkia oppilaita (edes enemmistöä) ruokavalinnoillaan, vaan tarjota ravitsevaa ruokaa, joka auttaa oppilaita jaksamaan.

Lisäksi ei ole mikään fakta, että se energiajuoma jäisi ostamatta jos kasvisruokapäivät poistettaisiin. Oppilaat marssivat silti sankoin joukoin ostamaan sitä energiajuomaa, tai jättävät aterian syömättä, vain siitä syystä, etteivät satu pitämään tarjottavasta ruoasta. Sinun perusteillasi siis myöskin pahanmakuiset ruoat pitäisi poistaa, koska muuten se johtaa energiajuomien yliannostukseen.

Kasvisruokaan käytetään enemmän rahaa per annos kuin "tavalliseen" kuoluruokaan, jolloin se on myös melkein aina myöskin laadukkaampaa.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #112

"Ei koulujen ravitsemuslaitoksen tehtävä ole miellyyttää kaikkia oppilaita (edes enemmistöä) ruokavalinnoillaan, vaan tarjota ravitsevaa ruokaa, joka auttaa oppilaita jaksamaan."

"Sinun perusteillasi siis myöskin pahanmakuiset ruoat pitäisi poistaa, koska muuten se johtaa energiajuomien yliannostukseen."

Kyllä, olen samaa mieltä, että tarkoitus on tarjota ravitsevaa ruokaa. Eikö liharuoka ole yhtenä päivänä viikossa ravitsevaa? Jos vaihtoehtoina on tarjota terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, joista toinen ei miellytä nuoria ja toinen miellyttää, pidän viisaampana valita sen joka miellyttää ja ei aiheuta joukkopakoa lähikauppoihin ja pikaruokaloihin. Seurataanhan kouluissa jatkuvasti oppilaiden ruokatottumuksia kouluruoan suhteen.

Ei kyseessä ole nirsoilu vaan valinnanvapauteen palaaminen. Valinnanvapaus toimi hyvin, pakollinen kasvisruokapäivä ei.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #116

En nyt ymmärrä miten liharuoan ravitsevuus liittyy tähän mitenkään? Tottakai se on yhtä ravitsevaa joka päivä, kuin myös kasvisruokakin on.

"Miellyttää nuoria" on aika rohkea linjaus, koska yleinen mielipide kouluruoista taitaa olla ala-arvoisen puolella. Ei ole mikään tosiasia, että enemmistöä miellyttää liharuoka ja kasvisruoka on pahaa. En näe lihaa mitenkään itseisarvona, eikä ole henkilökohtainen ongelmani ja minun puoletani turhaan nirsoilevat saavat nähdä nälkää tai tyytyä kaupan antimiin. Tiedän ihmisiä jotka siirtyivät pikaruokaloihin ihan riippumatta siitä mitä ruokaa tarjolla oli.

Lisäksi mun mielestä argumenttien ydin pitäs olla enemmän ideologinen, kun perustua mielipiteenomaisiin tosiasinoia esitettyisiin väitteisiin energiajuomista.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

kun kouluaiset rientävät heseen 'paremman' ruoan perässä kouluruoan sijaan ongelman ydin ei tosiaan ole koulun käsissä.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #118

Silloin ongelma pitää pystyä ratkaisemaan poistamalla kasvisruokapäivä. En usko näitä kukkahattutätimäisiä kauhisteluja siitä, miten nykynuoret ovat niin asennevammaisia ja rappiolla. Nuorissa on Suomen tulevaisuus, minä jaksan ikuisesti olla optimistinen nuorten suhteen.

Asiaan tarvitaan konkreettinen ratkaisu, ei pelkkiä kauniita sanoja.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #124

Nuoret mnevät Heseen myös muina kouluruokapäivinä, joita on kuitenkin aika monta kertaa enemmän. Kuinka tähän tulisi mielestäsi puuttua? Kasvisruokapäivän nostaminen kouluruokailun ylimmäksi pahaksi on helppoa ääntenkalastelua varsinkin kun näitä "kasvisruokapäiviä" on oikeasti ollut aina. Jopa ennen varsinaista "kasvisruokapäivän" nimeämistä ruokalistoilta löytyi päiviä joina vaihtoehtona oli esim kasviskiusaus tai puuro eikä siitä kukaan äläkkää nostanut.

Terveisin se parjaamasi Kukkahattutäti.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #133

"Jopa ennen varsinaista "kasvisruokapäivän" nimeämistä ruokalistoilta löytyi päiviä joina vaihtoehtona oli esim kasviskiusaus tai puuro eikä siitä kukaan äläkkää nostanut."

Kyllä - siihen käytäntöön, joka oli kolme vuotta sitten, pitäisi mielestäni palata. Se toimi hyvin. Pois siis PAKOLLINEN VIIKOITTAINEN kasvisruokapäivä.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #124

mahdollisen hatun käytöllä saati sen kuvioinnilla on hyvin vähä tekoa sen kanssa,että Suomen nuoriso jonka Suuri Ongelma on ilmainen kouluruoka jossa ei saa lihaa joka päivä, vaikka se porukka lukemani perusteella muutenkin syö mitä sattuu ja hakee kyseenalaiset evääns jostain muualta aina kun sapuska ei maistu, ei hertätä minussa optimismia. oli se miten tylsän tavallista tahansa.

Vaatimalla kasviruokapäivän poistoa annat ymmärtää ikään kuin ei näillä lapsilla olisi aksessia minkään muunvaltakunnan sapuskaan, hela dagen, tai ehkä koskaan.

Ota hyvä ihminen kotoa pari nakkia matkaan jos et muutamaa tuntia selviä ilman lihanmakua kitalaessa.

Ei siellä Koulussa olla missään pakkorangaistuslaitoksessa mistä ei pääse pois.
kuten sanottua, myös salesta ja hesestä saa ja ärrältä limpparia jonne itseäsi mukaillen porukka menee joka tapuksessa kun soosi ei maistu.

Kun se maistuu jokatapauksessa ainakin pahalta. tai ei miltään. tai perunat on kumia. Olipa tuossa kauhea depatti siitäkin jokunen kuukausi sitten, kun joissain kouluiss perunat joutui KUORIMAAN ITSE! ajattele ITSE??!! tsiisus, minkä älämölön siitä jotkut nosti.

Olihan asia ihan tärkeydessään melkein iltalehden kapitaalien veroinen,niinkuin vissiin tämä teille kasviksista nariseville.

Veikkaan että ollaan nyt niin mieli pahoitettu kun ei nuoria oteta vakavasti joten johtopäätös on vedetty, teitä sorsitaan. ja toisaalta taas nauretaan samaan aikaan 'kukkahatuille' jotka ei tiedä mistään mitään. Yhtään mistään. Hattu pimentää kaiken.

Ainakaan mistään tärkeästä. Kuten kasviruokapäivästä.ja kuinka siellä poletaan jalkaa kun ei ollutkaan kinkkua.tai lihapullia. Oli hikisiä perunoita ja jotain vetistä laatikkoa?salaattia??

Oikeesti, Jos on varaa valittaa siitä että kasvisosepäivä on poliittisesti epäkorrekti ja pakkovaltaa niin on varmasti varaa ottaa omat leikkeleet ja napostella vaikka ihan sosiaalisessa mielessä omat eväät niiden seurassa joille salaatti maistuu.

Oli se paikka sitten koulun ruokala tai hese.

Eläköön Suomen nuoriso!

NÄille harteille lasketaan ihan kohta EMUt, EUt, Ey, ETA, NATO yms.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #135

Ei kyse ole siitä, ettei kasvisruoka hyvää tai ravitsevaa tai terveellistä ole. Kyse on siitä, pitäisikö olla pakollinen kasvisruokapäivä.

Huomaan, ettei monilla ole tietoa siitä, että kasvisruokaa on tarjotaan nykyisin ja ennenkin tarjottiin joka päivä. Jos nuori pitää sitä parempana vaihtoehtona itselleen, kannattaa kasvisruokaa ottaa.

Jokainen nuori saa itse päättää, ilman päätöksentekijöiden ohjailua. Eivät "nykynuoret" niin tyhmiä ole, ettei he osaa päättää kumpaa ruokaa haluavat.

Sellainen pakottaminen kuuluu johonkin muuhun yhteiskuntaan kuin Suomeen.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #171

sinä et varmaan edes lue kommentteja joita sulle tänne kirjoitetaan?

Lue nyt edes tämä: KUKAAN ei PAKOTA sinua syömään kasvisruokaa Suomessa. EI kerrassaan kukaan eikä mikään.

Sinä puhut vaihtoehdoista jotka eivät miellytä.

Kasvisruokapakkoa sinulla ei ole.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #179

Puhuttaisiinko pakollista kasvisruokapäivästä eikä minusta? Itse syön kasvisruokaa silloin tällöin, ja jotkut kasvisruoat ovat hyviä. Vaikka kuinka rakastaisin ja fanittaisin kasvisruokaa, en mielestäni päätöksentekijänä saa sitä kaikille pakottaa.

Olet taitava välttämään itse asiasta puhumista. Sen sijaan haluat haukkua minua, PS-nuoria ja Suomen nuorisoa. Itse suhtaudun positiivisesti suomalaisiin nuoriin.

Voitko edes vastata siihen, mitä pahaa kolme vuotta sitten olleessa käytännössä oli? Valinnanvapaus oli niin paha asia, että sitä täytyi rajoittaa? Tyhmät nuoret eivät itse saa päättää mitä ruokaa syövät?

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #186

jos itse katsot voivasi laittaa sanoja suuhuni,joita sieltä ei ole ulostullut, tai jopa väittäväsi minun esittäneen kokonaan uusia laajoja kansanosia käsittäviä aatteellisia mielipiteitä joita en ole esittänyt, et voi millään logiikalla inua henkilökohtaisuuksista.

Myöskään se että olen eri mieltä asiasta kanssasi ja lähestyn sitä muusta lähtökohdasta kuin mihin koetat minua pakottaa, tai et saa toivomiasi vastauksia, ei se ole 'sinun haukkumista'.

Tuo on tietysti tyypillinen nuoren keskustelijan esittämä skenaario: Ensin roiskaistaan mielipide, ja kun joku eri mieltä on se haukkumista. vaaditaan sanavapautta mutta ei suoda sitä muille,jos he ovat eri mieltä vaan mennään suoraan henkilön (tyypillisesti virheelliseen) arvosteluun ja mustamaalamiseen. Keinoina vähättely ja naurunalaiseksi tekeminen, ts. toisen kommenttien vesittäminen perustellen sitä suksupuollea, iällä, poliittisella suuntautumislla tms.

Jos taas itse saa saman muilutuksen osakseen onkin kyseessä kiusaaminen ja haukkuminen jne.

tämän jatkuessa saapuu joku kiltin näköinen ihminen joka sanoo täysin koskemattomasti että 'soo,soo'olkaa kilttejä toisillenne,' ja vetää maton kaikkien jalkojen alta antamalla ymmärtää että nyt on oltu kaikki tuhmia kun on oltu eri mieltä.

esimerkkejä: jos sanon että tällä ulostulolla, edustaessasi perussuomalaisia, et anna kovin mairittelevaa kuvaa osaltasi persuista, niin silloin kritisoin sinun toimintaa, en perussuomalaisia yleensä.

Väittäessäsi että 'suuri osa tuntemistasi nuorista' ajattelee kuten sinä, olet silloin päättänyt tietää mitä Suomen nuoriso ajattelee. Silloin et anna kovin mairittelevaa kuvaa Suomen nuorisosta. Kritisoin tässä yhteydessä valitsemaasi otantaa 'suomen nuorisosta'. Epäilen silti että he kaikki jakavat mileipiteesi ja halavat tulla leimatuiksi samanlaiseksi kranttuilijaksi, joka tästä nyt välitty halusit tahi et.

Jos nyt noudatellaan nykyistä(jonka mielekkyydestä voi käydä kokonaan toisen keskustelun) netiketteilyä, niin argumentaation todistuksentaakka on ensisijaisesti sen esittäjällä,kunnes vedenpitävästi toisin todistaa, ei vastustajilla.

Vieläkään et ole esittänyt missään mitään pakkoa.

Ketään ei ole pakotettu yhtään mihinkään.

Jos jotain kritisoin aivan ykköseniten tässä on koko konteksti. tai sen puute ilmaisen ruokakulttuurin historiaan ja merkityksellisyyteen Suomessa samaan aikaan kun ihmisillä on ihan oikeita ongelmia.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Itse olisin heseen mennyt ennemmin jauhemaksapihvipäivänä. Jotkut tykkää kasvisruuista enemmän kuin liharuuista, eikä nirsoiluongelmaa ratkaista lakkauttamalla kasvisruokapäivä.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #123

Jos ei halua liharuokaa, voi valita kasvisruokavaihtoehdon. Jos ei halua kasvisruokaa, voi valita liharuokavaihtoehdon.

Simple.

Ennen tämä vapaaehtoinen valinta oli mahdollista, muttei enää.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #128

Ei meillä vaan saanut valita. Kasvisruuan sai jos oli laittanut keittiöön vanhempien allekirjoittaneen luvan kasvisruokaan. Ja jos sen valitsi, ei ollut asiaa enää liharuokaan. Helsinkiläisillä siis on enemmän vaihtoehtoja kuin mihin me muualla Suomessa ollaan tottuneita ja silti valitetaan.

Lento Pro Vastaus kommenttiin #128

Suurimmassa osassa Suomen kouluja EI ole vapaasti valittavana tarjolla kasvis- ja liharuokaa siten, että lapset ja nuoret voisivat opetella uusia makuja ja saada gastronomista sivistystä ihan noin vaan oman valintansa perusteella.

Lapsille ja nuorille kuitenkin tekee hyvää oppia erilaisia makuja ja ruokalajeja. Se innostaa omaan ruuanlaittoon ja auttaa punnitsemaan arjen ruokavalintoja. Lääketieteellisesti ajatellen sekasyöjät, joiden proteiinin saanti monesti valitettavasti melkein kokonaan koostuu eläinproteiineista, hyötyvät merkittävästi siitä, että saavat välillä kasvisproteiineja.

Kuulostaa siltä kuin esittäisitte, että kasvisruoka on väistämättä pahaa, kun lapsille ja nuorille pitäisi ehdottomasti opettaa, että kaikenlainen hyvin tehty, laadukkaista aineista valmistettu ruoka on hyvää ja syömisen arvoista. On todennäköistä, että moni junnu jättää sen kasvisruokansa syömättä protestiksi, koska se on "ituhippeilyä", "kukkahattutäteilyä" tai koska "sen on pakko olla pahaa, koska se on kasvisruokaa". On kuin tarkoituksena olisi aivopestä yhä useammat lapset ja nuoret sekä heidän vanhempansa kuvittelemaan, että kasvisruoka on jotenkin vaarallista, ja että sitä syömällä muuttuu vihreäksi.

On kivaa pitää papupihvipäivä tai syödä toisinaan hefua, dahlia, falafelia, kasvisborschia, chili non carnea tai täytettyjä sieniä. Näin jo siksi, että nämä kaikki vain kertakaikkiaan maistuvat herkullisilta.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Olen jostain kuullut, että laitosruoka on yleisesti ottaen vähämausteista ja sitä perustellaan erilaisilla ihmisten yliherkkyyksillä, allergioilla yms. Tällöin pääasiallisiksi mausteiksi jäävät suola ja natriumglutamaatti. Suolan käyttöä pyritään vähentämään, joten loppu hoidetaankin glutamaatilla. Joskus toimii, joskus ei. Glutamaatin runsas käyttö voi olla ihan perusteltuakin esim. jos halutaan saada vanhukset syömään paremmin. Monet heistä syövät turhan vähän ja glutamaatti voi auttaa lisäämään ruokahalua. Kouluruoka on todennäköisesti taas oma lukunsa.

Itse veikkaan, että nuo "allergiat" ovat kyllä tekosyy. Koirien allergiallakin perustellaan yhtä sun toista, vaikka aniharva on koirille niin allerginen jotta sillä voitaisiin perustella kaikkia koiriin liittyviä rajoituksia. Jos saa niin vahvat oireet koirasta, että jo koiran käynti samassa tilassa eri aikaan laukaisee oireet, sama tapahtuu jos koiran omistaja on käynyt samassa tilassa. Toisin sanoen "varmuuden" vuoksi kielletään koiria tulemasta vaikka minne ja aina vain vedotaan allergikkojen oikeuksiin. Sivumennen mainittakoon, että itsekin sellainen olen enkä todellakaan saa oireita koirista ihan noin vain.

Minulla ei ole asiasta mitään tutkittua tietoa, mutta ihan omalta perstuntumalta sanoisin, että Suomessa mauttomasta ja vähämausteisesta ruoasta on tullut jonkinlainen normi. Eivät kaikki juhlaruoatkaan maistu paljon miltään, kuten esim. joulukinkku. Tämä on sitten jonkinlainen "perinne" josta halutaan pitää kiinni syystä tai toisesta. Ehkä pelätään, että jos maustetaan reilummin, niin sitten joku ahdistuu ja "pahoittaa mielensä". Ei se mauton mössökään ehkä herkkua ole, mutta siihen on sentään totuttu eikä ehkä moni jaksakaan siitä valittaa.

Kasvisruoasta saisi suorastaan herkullista runsaalla ja taitavalla maustamisella. Vaan olenpa aika skeptinen sen suhteen, että siihen noin vain ryhdytään. Vähämausteisuus liittyy ehkä tähän ajatteluun, että ketään ei saa ärsyttää. Ja voihan tämä olla myös kustannuskysymys. En tarkkaan tiedä, mutta voihan se maustaminen myös maksaa enemmän. MIkä tahansa kustannus on lopulta liikaa kun eihän Suomessa ruoan oikeastaan tarvitse olla hyvää. Meillä on paikoin yhä pula-ajan ruokakulttuuri. Ruoan tehtävä on viedä nälkä ja täyttää vatsa. Kaikki muu on luksusta. Viinan tehtävä on humalluttaa, hyvä maku on luksusta. Ja niin edelleen.

Jussi Jääskeläinen

Perusnuorten ansiosta uskon, että Suomi tulee vielä joskus olemaan tolkun yhteiskunta. Jatkakaa samaa rataa, hyvä!

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala

Kiinnostavaa olisi nähdä nuo asiasta tehdyt tutkimukset. Olisiko jossain linkkiä tai edes tutkimuksen nimeä, jotta sen voisi halutessaan itsekin lukea?

Kasvisruokapäivä ei ole ainoastaan Helsinkiläinen tapa, täällä Kotkassakin sellainen on. Myös päiväkodeissa. Mitään eroa ruuan menekissä en ole omien tarkkailujeni perusteella havainnut; hyvin tuntuu upppoavan makaroonilaatikot, pinaattiletut, kasvismoussakat yms kasvisruuat (halutessaan voi torstain kasvisruokapäivien tarjontaa Kotkassa katsastaa http://www.ruokapaikka.fi/koululistat.php )

Jos halutaan puuttua lasten makean syöntiin, naposteluun ja limpareiden juomiseen, niin silloin aloitteen tulisi koskea ennemminkin koulujen juoma- ja välipala-automaatteja sekä perheille suunnattua ravisemuskasvatusta.

Se että kouluruokiluongelman esitetään koskevan kasvavia _poikia_ on minusta myös outoa. Tytöt kasvavat ihan siinä missä pojatkin. Vai onko tässä taustalla että kasvaakseen kunnon mieheksi eikä ituhippipunaviherpipertäjäksi pitää pojalle tarjota päivittäin puoliraakaa lihaa suomen kansallisvihanneksen, eli ketsupin kanssa ;)

Puurolla ja velleillä on Suomi rakennettu. Heikoissa kantimissa on luottamus tulevaisuuteen jos yhden lihattoman päivän sitä koetaan uhkaavan.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva

"Puurolla ja velleillä on Suomi rakennettu. Heikoissa kantimissa on luottamus tulevaisuuteen jos yhden lihattoman päivän sitä koetaan uhkaavan."

Nykyisin on mielekästä vertailla nykyistä käytäntöä ja kolme vuotta sitten ollutta käytäntöä. Entisessä käytännössä joka päivä tarjoiltiin liha- ja kasvisruokavaihtoehto. Mielestäni siinä ei ollut mitään vikaa, joten siksi siihen pitäisi palata.

Entinen käytäntö ei ollut kalliimpi vaan päinvastoin hieman edullisempi kuin nykyinen.

"Kiinnostavaa olisi nähdä nuo asiasta tehdyt tutkimukset. Olisiko jossain linkkiä tai edes tutkimuksen nimeä, jotta sen voisi halutessaan itsekin lukea?"

Itse tunnen luonnollisesti paljon helsiläisiä nuoria, ja kyllä lähes kaikki oppilaat ja opettajat tietävät, että kasvisruokapäivinä osallistuminen kouluruokailuun on vähäisempää. Mutta tottakai tutkimustietoa löytyy: esimerkiksi Helsingin Yliopiston tutkimus: "Helsingin koulujen kasvisruokapäivä: oppilaiden reaktiot kestävien ruokailutottumusten edistämishankkeeseen".

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala

Luitko oikeasti sen tutkimuksen (löytyy osoitteesta http://www.helsinki.fi/taloustiede/Abs/DP58.pdf ) Siinä tutkimuksen tehneet itse kertovat ettei tuloksista voi vetää johtopäätöksiä johtuen syistä a, b ja c. Missään kohtaa tutkimuksessa ei mainittu poikien olevan niitä jotka jättävät syömättä/ jäävät nälkäisiksi.

Kirjoitat: "Kasvisruokapäivinä etenkin monissa poikavaltaisissa kouluissa on ongelma, että useat nuoret jättävät kouluruokailun kokonaan väliin tai korvaavat sen makeisilla ja virvoitusjuomilla. Lisäksi Helsingin Yliopiston Taloustieteen laitoksen tutkimuksen mukaan kasvisruokapäivinä ruokaa otetaan selkeästi vähemmän ja lautasjätteen määrä on huomattavasti suurempi. Tämä viestii siitä, että kasvisruokaa ei voi syöttää pakolla ja pakollinen kasvisruokapäivä on epäonnistunut." Kuitenkin tutkimuksessa sanotaan:" Keskipitkällä aikavälillä osallistuminen kouluruokailuun ja lautasjätteen määrä palautuivat
ennalleen, mutta ruokaa otettiin edelleen kasvisruokapäivinä vähemmän" (sivu 15, luku 6 Yhteenveto ja johtopäätökset)

Huolestuttavin maininta koko tutkimuksessa on mielestäni "Suomessa esimerkiksi 40%
seitsemäsluokkalaisista tytöistä mutta vain 28% pojista kertoo syövänsä päivittäin tuoreita
vihanneksia (Hoppu ym. 2010)." TÄHÄN tulisi saada muutos.

Opettamalla lapselle, että liha on ainoa proteiininlähde pystymme vain entisestään lisäämään sydän- ja verisuonitautien riskiä myös tulevilla sukupolvilla. Henkilökohtaisesti olisin todella tyytyväinen jos lapseni saisivat suuremman osan tarvitsemastaan proteiininsa kasviksista kuin edulisesti ostetusta, kasvuhormooneilla ja antibiooteilla buustatusta tuontilihasta.

Johan Lom

Kuinkahan paljon niitä vaihtoehtoja pitäisi päivittäin olla tarjolla, että äitin mussukat olisivat tyytyväisiä?

Eikö voisi ajatella, että perussuomalaiset vaalisivat vanhoja arvoja, joissa ruokaa kunnioitetaan ja lähtökohta on se, että syöt sitä mitä nokan eteen pannaan?

Kun edellä kuvailin oman kansakouluni ruokavaliota, niin ei toden totta kukaan mennyt Hesburgeriin. Sitä ei ollut olemassa eikä yhtään muutakaan pikaruokapaikkaa. Ruokaa sai ravintoloista, joiden ikäraja oli 24 vuotta, miehillä solmiopakko ja naisilla miesseuralaispakko. Eikä kukaan koululainen kuollut nälkään tai sairastunut aliravitsemukseen. Vaihtoehtojen olemassaolo ruokailussa oli "beyond imagination".

Yritän vain antaa perspektiiviä sille kuinka "tärkeästä" asiasta oikeastaan kirjoitat.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva

Sopiiko kasvissyöjille se, että syödään mitä nokan eteen pannaan? Minulle sopii.

Johan Lom

Meillä oli luokassa yksi jauhoallergikko, jolla oli lääkärin määräämä oma dieetti. Muut söivät mitä annettiin.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

JOs ilmoitat vastustavasi kasviksia ja vihanneksia aatteellisista syistä, epäilemättä koulu on velvollinen lataamaan lautasellesi lihaa, vaikka joka päivä.

Johan Lom Vastaus kommenttiin #136
Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #138

vastasin edellisseen viestiin. Vai mitä tarkoittaa sooo?

Johan Lom Vastaus kommenttiin #139

Lienee hämäläinen puhekielen ilmaus, jolla osoitetaan toisen esittämän väittämän kyseenalaistamista.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #140

no mitäpä kyseenalaistit? Ei auennut.Sarkasminiko? :)

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #136

"JOs ilmoitat vastustavasi kasviksia ja vihanneksia aatteellisista syistä, epäilemättä koulu on velvollinen lataamaan lautasellesi lihaa, vaikka joka päivä."

Typerä kommentti. Eihän tässä puhuta minusta vaan pakollisesta viikoittaisesta kasvisruokapäivästä.

Voin kyllä sanoa, että pidän kasviksista ja vihanneksista. Syön itse silloin tällöin kasvisruokaa. Ehkä tämä lause kannnattaa lukea huolellisesti:

"Helsingin PS Nuoret eivät vastusta koulujen kasvisruokailua vaan pakollista kasvisruokailua. "

Niitä "aatteelliset syitä" löytyy enemmänkin kasvisruokapäivän kannattajilta.

Reijo Tossavainen

PS-nuorilta hyvä aloite. Sananmukaisesti pakkosyöttö ei sovi demokratiaan.

Johan Lom

Oliko sinulla kansakoulussa erilaisia vaihtoehtoja aterioiksi? Eikö se vanha Suomi ollutkaan perussuomalainen?

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Idealismiin perustuvat ravintomääräykset tulee pikaisesti purkaa niin kouluista kuin yliopistoistakin. Kelan ravintosuosituksessa, joka siis on todellisuudessa määräys, asetetaan yliopistoissakin tarjottavalle ruoalle sellaiset normit, ettei enää tunnu saavan terveellistä saati maukasta ruokaa lainkaan.

Kaikkein absurdeinta on, että valtio kyllä tukee uskonnollisten ja allergioihin liittyvien erityisruokavalioiden lisäksi kasvisruokavaliota ja GI-dieettiä (hitaat hiilihydraatit), mutta suosituksessa erikseen mainitaan ettei vähähiilihydraattinen ruokavalio kuulu tuen piiriin. Erikseen on määritelty myös, ettei kalliimpaa kokolihaa saa tarjota, ellei tarjolla ole samaan aikaan vähintään kahta muuta perustasoista vaihtoehtoa.

Nyt vuodenvaihteen jälkeen määräyksen tultua voimaan on ero ollut dramaattinen. Lautaselta "lihamakaronilaatikkoa" saattoi rehellisesti sanoen löytää makaronivuoresta yhden ainoan jauhelihanokareen ja jäämiä kananmunasta tai muusta möhnästä. Pääruoassa lähinnä (vaalea) makaroni on muutenkin ollut kantavana teemana ja harvoin juuri muita ainesosia seasta löytääkään. Mausteita ei ole lainkaan, mutta onneksi suolaa, pippuria ja muita mausteita saa sentään edelleen tarjoilla erikseen, ettei tarvitse kotoa ottaa omia mukaan.

En yhtään ihmettele, jos yhä useampi aterioi mieluummin kebab-pizzeriassa tai mäkkärissä, kun laitosruoasta on määräyksin tehty maultaan hirveää ja muutenkin jopa pikaruokaa haitallisempaa pelkkää hiilarimössöä.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Onkin kokonaan toinen keskustelu kouluruoan laatu kaikenkaikkiaan.
Itselläni ei ole kyllä ollut koskaan valittamista.
Ei edes näin aikuisiällä työn yhteydessä aterioita nauttineena.

Korkeakouluopintojen ohella ruokalassa suorastaan mässäiltiin. Jaa mutta siitä joutui kyllä maksamaankin, mutta ei paljoa kylläkään.

Oikein ikävä on niitä salaatteja ja laatikoita ja kastikkeita ja keittoja ja kaikkea sitä valmista ja valmiiksi valmistettua..

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Sinänsä ihan hyviä ruokia sai jopa silloin 90-luvun laman aikaan, kun itse kävin peruskoulua. Silloin lihamakaronilaatikko oli sitä samaa tavaraa, jota Saarioinen edelleenkin myy eineksenä. Ei ehkä sekään mitenkään erityisen lihapitoista, muttei sentään niin puhtaasti pelkkää makaronia kuin nykyiset yliopistossa tarjottavat. Ennen kaikkea siihen aikaan käytettiin ainakin suolaa ja lihalientä vähintäänkin riittävästi, niin että jopa niistä muutoin hyvin vaatimattomista perunanpaloja liemessä -keitoista tuli ihan syömäkelpoisia. Nyt kun rasva ja suola on kielletty, ei mausta ole enää tietoakaan.

Parhaat laitossafkat on tähän mennessä saanut varusmiehenä Porin Prikaatin ruokalassa. Siellä budjetissa ei oltu säästelty, eikä ilmeisesti myöskään virallisterveellisistä ravintosuosituksista ollut tietoakaan.

Vaikka keittäjät ovatkin onnistuneet melkoisia ihmeitä loihtimaan olemattomalla budjetilla, on kouluruoan rahoitusta ehdottomasti saatava korotettua, jopa viimeaikaista ruoan hinnan nousua enemmän. Kun lisäksi puretaan tätä haitallista regulaatiota, voisi tuloksena olla sellaista kouluruokaa, jota lapset todella syövät mielellään. Muutoksen vaikutus budjetissa on mitätön suhteessa siihen miten arvokasta on pitää lapset hyvin ruokittuina myös koulupäivän aikana.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #149

JOtta nykyinen kouluruoka olisi parempaa, siinä voisi ehkä olla enemmän tuoreita vihanneksia, saalatteja, ja kasviksia.

Mutta,mutta arvaas minne ne päätyy reaalielämässä? Jätesankoon. Minne se täysi jätesanko menee, en tiedä,mutta tuskin sitä edes siat enää saavat.

SEllaiseen tuhlaukseen ei lähde yksikään maksaja.

Jokaisen alaluokka-asteen nähneenä voin vain todeta että täysin ennekuulumaton on se sorkkimisen, nirsoilu ja ruokavammaisuuden määrä. Ei siinä opettaja ehdi tehdä mitään kun ruoan suhteen kotikasvatus on jotain mistä ei edes tiedetä mitä se on? kasvatus? what?

Sama meno jatkuu alakoulun jälkeen tasasina omina valintoina ylläpitää opittuja tapoja. Yleensä liialla taskurahalla.

Monenko kotona edes tehdään ruokaa?

Joku päivä tälle ruoan haaskaukselle tulee kuitenkin loppu ja joku päivä vuotaa yhden sun toisen silmät verta kun lukee näitä ruokavalitusvirsiä täällä..

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Aika turha aloite. Kasvisruokana saa ihan onnistuneita aterioita mm. linssisoppa ja erillinen salaatti ois oikein hyvä lounas. Sitten voi tehdä tofuwokkia. Pinaatista ja pavuista saa kans jotain protskuruokia tehtyä. Hernekeitossakin pitäis olla protskuu ilman lihaakin. Tietysti voisimme väitellä siitä, miksi valtio on missään välissä edes kiinnittänyt näin vähäpätöiseen asiaan huomiota. Eikö kouluruokailu ole koulun rehtorin ja opettajakunnan, ja ehkä oppilaiden oma asia? Kasvisruokaa Itupapulassa, tapettua leijonaa Junttivaarassa, jne..

Tätä aloitetta paljon parempi aloite olisi nostaa sen annoksen euromääräistä arvoa, kannustaa paikalliseen ruokaan, kannustaa omaan keittiötiimiin tilausvalmisteiden sijasta, vähentää tai bannata E-koodeja, ja kannustaa oikeaan rasvahappopitoisuuteen ruuassa. Näin jälkeenpäin muisteltuna osa ruuista, siis huonoimpina päivinä, maistui laatalle ja näytti laatalle. Myös erittäin vahva arominvahventeen maku muistuu mieleen. Natriumglutamaattikaan ei ole kovin terveellistä. Salaattipöytä oli aina ontuva, varsinkin kun vertaan nykyaikaiseen työpaikkaravintolaan. Työpaikallani saan pinottua yleensä jotain 2-4 eri salaattikomponenttia, jonka päälle siemeniä ja pähkinöitä, ja vielä voin kaataa oliiviöljyä päälle. (6 euron lounas tjsp.) Peruskoulussa tuollaista ei vain ollut. Oli joku hikinen porkkanaraaste, kaveriksi se kinder-yllätysperuna ja koko komeuden kruunasi joku jauhoihin tehty nakkikastike. Ei se nyt vaan toimi. Linssisoppakin olis oikeesti ollut pro. Mutta mistä rahat! Halvalla ei tuu hyvää kasvisruokaakaan - soija ja linssi ei myöskään kasva Suomessa, mutta toisaalta ne lihatkin kasvatetaan soijalla, joten aika tyhjä arpa sekin. Kannattaisi oppilaat kouluttaa liikuntatunnilla jousimetsästämään, voisivat sitten välitunnilla ampua citykaneja, ja keittäjät tekis niistä soppaa.. eeeh... ;P

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Mitä vikaa on E-koodeissa? Mitä hyötyä on lähiruoasta? Kuka on väittänyt ettei kasvisruokakin voisi olla hyvää (saati ettei sellaista saisi tarjota)?

Aloitteessa on kyse siitä etteivät koulujen ravintomääräykset saa perustua jonkun päättäjän eettisiin tai ideologisiin tavoitteisiin, ja kasvisruokapäivä on juuri sitä kaikkein puhtaimmillaan. Asiaa ei muuksi muuta se, että "kasvisruokapäiviä" on aina ollut, siis esim. puurot, pannarit, pinaattiletut, osa keitoista jne. Ongelmana on ideologian tyrkyttäminen, ei lihaa sisältämätön ruoka.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Ei kaikissa E-koodeissa ookaan vikaa, mut on siel paljon kuraa joukossa, kaikkea karrageenista aspartaamiin ja natriumglutamaattiin. Tulee karsinogeeniä ja neurodamaa heti alkuun, kun et ees osaa vielä lukea kunnolla. Niille jotka haluu mikromanageroida jokaista desimaalia terveydestään pitäisi suoda se mahdollisuus heti alusta pitäen kyllä. Lähiruuan pointti on, että alueella säilyy ruuantuotantoa, eikä olla täysin riippuvaisia suurista toimittajista.

Niin, voisihan meillä olla yhtä hyvin tapetun leijonan päivä, kun joku hakkapeliittapoliitikko niin päättäisi. Ei se kyllä kieltämättä kovin oikealta kuulosta. Mutta paljon nohevampi kritiikki on, että se manuaali tai lakikirja, jossa lukee, että "pitäkää kasvisruokapäivä", on nyt sitten sen verran pidempi, mutta oliko tuollainen ohjeistus tarpeellista? Suomessa on liikaa byrokratiaa, liikaa sääntöjä, liikaa paperia. Yksinkertaiset säännöt ovat selkeämpiä, helpompia ylläpitää ja helpompia noudattaa. Kaikki varmasti haluaa suppean pdf:n tai powerpointin asiasta, ja siirtyä sitten eteenpäin. Säästää selvää aikaa ja rahaa.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Pakko vielä sanoa tähän että enemmän huolissani olisin siitä roskikseen päätyvästä kasvisten (ja ruoan) määrästä kouluruokailussa.

Pelkällä lihalla ei elä. ja proteiinia saa monesta muustakin lähteestä.

en ole kyllä myöskään koskaan nähnyt yhdenkään ruoan laadusta valittavan opiskelijan kesken koulupäivän tai sen jälkeen ryntäävän lähimmälle vihannes-ja hedelmä osastolle, kauhissaan kouluruoan traumaattisista ja tuhoavista vaikutuksista keholleen, paikkaamaan päivän vitamiini-hivenaine-proteiini ja kuituvajettaan porkkanoilla, omenoilla, kaalilla, salaatilla.

Eikä niitä omia terveellisä, kouluruoan puutteita paikkaavia eväitäkään juurikaan kasseissa näy.

Ihminen joka valitsee kouluroan sijaan syödä hesessä, tai valitsee evääksi sipsipussin, suklaapatukan ,edin /syömättömyyden on aika jäävi valittamaan tajolla olevan ilmaisen ruoan laadusta.

Niin että aika pitkälle tässä ihme keskustelussa On kyse nirsoilusta ja huonoista ruokailutottumuksista.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Yhdestä (1) viikottaisesta kasvislounaasta valittava on vain nirso ja huonotapainen. Viikossa tavalliset suomalaiset syövät noin 3 x 7, eli 21 ateriaa ja iltapalat ynnä etenkin nuorten suosimat välinapostelut päälle. Tästä koko ruokapaljoudesta vain viisi ateriaa syödään koulussa. Kyllä kuka tahansa voi yhden kerran viikossa syödä kasvisruokaa.

Valittajat ovat näköjään yleensä miehiä. Mitä miehiä muka semmoiset ovat, jotka itkevät ja raivoavat yhden kasvisaterian takia?

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

"Pelkällä lihalla ei elä."

Ei pidä paikkaansa. Ihminen voi elää hyvinkin monenlaisilla asioilla ja myös ainoastaan eläimiä syöviä ja aivan hyvin voivia kansoja on olemassa, ja loogistahan se onkin, koska tietenkin eläimessä on kaikki sen tarvitsemat ravintoaineet, ne samat, joita ihminen tarvitsee. Toki se saattaa sitten edellyttää myös sisäelinten tai veren käyttämistä, kenties raakana, jotta kaikkia ravintoaineita (esim. C-vitamiinia) saisi riittävästi.

Ylipäätään ihmiset tuntuvat stressaavan aivan liikaa siitä mikä on täsmälleen oikea osuus mitäkin ravintoainetta. Elimistö on tässä asiassa kuitenkin äärimmäisen joustava ja kykenevä suurelta osin tuottamaan puuttuvia aineita siitä mitä ikinä oletkaan syönyt. Tärkeämpää on ravinnon oikea määrä ja se, että sitä saa riittävän usein.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

Ihan varmasti ymmärsit mitä tarkoitin kun sanoin että pelkällä lihalla ei elä? ai et ? NO:

kontekstiin liittyen lihalla käsitin sitä suomlalaista jauhelihaa ja palapaistia ja possusuikaletta ynnä muita elukasta riisuttuja siivottuja kimpaleita.

Suomalaisille liha nyt yleensäkin taitaa tarkoittaa jauhelihaa.

Ehkä eillä jonkinnäköisen elämän elää mutta taatusti saapuvat puutotaudit.

Tuoretta verta ja sisäelimiä lounaslistalla liharuokailijoille puutteeseen?

Tokko sittenkään riittäisi pelkkä lihaisa ravinto terveeseen pitkään ikään.

keripukkikaan ei liene ihan keksitty juttu.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva

"Niin että aika pitkälle tässä ihme keskustelussa On kyse nirsoilusta ja huonoista ruokailutottumuksista."

Kyse on valinnanvapaudesta. Voihan sitä aina haukkua ja nimitellä kannanoton tekijöitä "nirsoilusta" ja kaikesta muusta taivaan ja maan väliltä, mutta sillä yritetään väistää vain puhumista itse asiasta.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki

ihan samoilla linjoilla olet kun kukkahattutädittelet, tai haukut toisten omistasi eriävät kommentit tyhmiksi.

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa

Nyt on pakko ottaa kriittisesti kantaa tähän ketjuun. Vaikka olenkin saman puolueen miehiä kuin keskustelun avaaja en jaa samaa mielipidettä.

Olen viiden pojan isä joista neljä käy koulua ja yksi on päiväkodissa. Seitsenhenkisessä perheessämme on yksi kasvissyöjä. Lisääkin saattaa tulla vuosien saatossa. Meidän perheessä kasvisruoka ei ole mitään kummallista ja tavatonta tai minkään keskustelun aihe. Uskon tietäväni aika paljon enemmän kouluruokailusta, kasvisruuasta ja millä kasvava poika ravitaan kuin ketjun avaaja ja valtaosa keskustelijoista. Ensin muutamaan väittämään:

1.Kasvisruoka ei riitä kasvavalle pojalle! Ihan puuta heinää. Jos näin olisi, olisi iso osa maailman ihmisistä aika liemessä. Kasvisruokavalio on sangen yleistä maailmalla.

2.Kasvisruoka ei maistu lapsille! Myös puuta heinää. Kasvisruoka on ihan tavallista ruokaa ja sen maistuvuus on täysin kokista kiinni. Valitettavasti kasvisruokana usein käsitetään meillä kylmä salaatti ja raaste.

3.Lasta ei saa pakottaa syömään kasvisruokaa! HALOO, näinkö se menee meillä persukasvattajilla? Annetaanko me aina lasten päättää mitä kotona syödään! Nyt on vaan niin, että kasvattajan hommaan kuuluu ohjata lastaan oikeaan ja järkevään suuntaan kaikissa asioissa. Silloin kun lapsi aloittaa koulutiensä osa kasvatustyöstä siirtyy koululle jolloin tämäkin ”ruokailu pakottaminen” jää vähemmälle kotona ja ehkä jotenkin ikään kuin unohtuu vanhemmilta, että tätähän se kasvatustyö on.

4.Koulussa pitää olla lihapäiväkin tasapuolisuuden nimissä. Ei näin! Lihan syöntiin pakottaminen on eri asia kuin kasvisruokaan pakottaminen. Ymmärtämättömästä kyseiset asiat saattavat olla rinnastettavissa. Mutta oikeasti ne ei ole. Kukaan ei syö pelkkää lihaa. Kellään ei ole vakaumus syödä pelkkää lihaa. Lihan kanssa syödään aina kasviksiakin eli ne kasvikset kyllä käy kaikille.
Vakaumuksen kasvissyöjiä ja/tai pitkään pelkällä kasvisravinnolla olleita on sen sijaan lastenkin joukossa. Heille lihan syönti on mahdotonta eikä kyseessä ole opittu nirsoilu. Pitkään kasvisravinnolla ollut ei oikeasti pysty syömään lihaa! Uskokaan nyt! Lihapäivänä valtaosa kasvissyöjistä joutuisi olemaan syömättä.

Oman kokemukseni mukaan kouluruokailun suurin ongelma on huono ruoka. Huono ruoka taas johtuu pienistä määrärahoista ja keskitetystä teollisesta ruuanvalmistuksesta joka heikentää laatua. Viime syksystä lähtien on lihan hinta noussut oleellisesti maailmalla. Sen on jokainen huomannut kaupassa. Sianlihan vähittäismyyntihinta on noussut vuoden aikana 20-30%. Se vaikuttaa tietenkin myöskin kouluruokailuun. Pikku roponen joka on käytettävissä oppilaan päivittäiseen ruoka-annokseen riittää yhä vähempään. Kasvisruoka on edullisempaa ja on pysynyt edullisena....älkää nyt kaivako mitään tomaatin hintoja esiin. Tässä ei ole kyse salaatista vaan kasvisruuasta! Onko Perussuomalaiset nuoret valmiita nostamaan kouluruokailun määrärahoja jotta joka lautaselle riittää varmasti lihaa jatkossa? Ja mistä se raha otetaan? Se on nimittäin varmuudella edessä jos ruuan hinnan kehitys jatkaa tällä radalla.

Saattaa olla yllätys lukijoille. Mutta pääkaupunkiseudulla toimii päiväkoteja joissa on pakollinen kasvispäivä joka päivä! Muuta ruokaa ei ole. Hyvin lapset syö ja kasvaa. Juju on päiväkotien oma ruuanvalmistus jolloin päästään ihan eri laatuun kun näissä keskuskeittiöiden kaukaloruuissa. Perussuomalaisessa sinisessä kuplassa asuvilta on myöskin todennäköisesti jäänyt huomaamatta kasvisruuan yleistyminen. Ilman sen kummempia näyttöä pidän sitä eniten nousevana ”ruokailutrendinä” ohi karppausten ym naistenlehtiananasdiettien.

Kehotan Perussuomalaisia nuoria keskittymään oikeisiin ongelmiin tällaisten pelleilyjen sijaan. Näitä verovaroin rahoitettuja poliittisia puuhastelunuorisojärjestöjä on kyllä riittävästi rupattelemaan pikkuongelmista. Sen on varmistanut Paavo Arhinmäki kaverirahajaollaan. Ollaan me parempia ja tartutaan oikeisiin ongelmiin.

Käyttäjän HeikkiHyyr kuva
Heikki Hyyrö

Erinomainen kirjoitus.

Siitä ei pääse mihinkään, että tämä PS-nuorten aloite antaa kyseisestä järjestöstä kovin "punaniskaisen" mielikuvan. Ei voi kuin ihmetellä, miten jostain lihansyönnistä saadaan aikaiseksi jonkinlainen uskonnollisiin sfääreihin kohoava riitti, jota on pakko toteuttaa jokaisen päivän jokaisella aterialla.

Ymmärtäisin PS-nuorten näkökulman, jos kasvisten syönnistä olisi jotain haittaa tai jos ihmiset yleensä söisivät liikaa kasviksia. Mutta kun tiedetään, että A) runsas kasvisten syönti on terveellistä, B) varsinkin ns. punaisen lihan runsas syönti on epäterveellistä ja C) suomalaiset (varsinkin miehet) syövät terveyssuosituksiin nähden surkean vähän kasviksia, voisi kasvisruokapäivän puolestani laajentaa valtakunnalliseksi säännöksikin. Ihan puhtaasti terveydellisistä ja kasvatuksellisista syistä. Kyllähän peruskoulun yhtenä tehtävänä tulisi olla ohjata oppilaita terveellisiin ruokailutottumuksiin.

Kannattaisi PS-nuortenkin tutustua vaikkapa seuraavaan uutiseen:
http://www.guardian.co.uk/science/2012/mar/12/red-...

Harvardin yliopiston poikkeuksellisen laajassa tutkimuksessa aineistona oli yli 120000 ihmisen otos 28 vuoden ajalta. Löydös oli, että naudan-, sian- ja lampaanlihan syönnin määrä korreloi selvästi sydäntauti- ja syöpäriskin (sekä kuolleisuuden) kanssa. Mitä enemmän punaista lihaa söi, sitä enemmän oli em. terveysongelmia.

Pitäisikö tästä nyt päätellä, että PS-nuoret vastustavat sydäntautien ja syöpien riskien pienentämistä? Aika erikoiset on tavoitteet.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva

Ei kannanotto väitä, ettei kasvisruoka olisi terveellistä.

Onko nuorten terveys noussut kasvisruokapäivän ansiosta? Ehkä päinvastoin laskenut, kun porukat menee kasvisruokapäivinä pikaravintoloihin tai lähikauppoihin tai jättävät ruokailun kokonaan väliin.

Käyttäjän LeenaLhdesmki kuva
Leena Lähdesmäki Vastaus kommenttiin #176

ja tästä päästiinkin sujuvasti siihen nirsoiluun, valinnanvapauteen joka ilmeisesti siis on, jolloin mitään pakkoa ei ole.

jos nuoriso hakee kaupasta pullaa kun ei saa muutaman tunnin mittaista lihavajetta täytetksi, niin hakekoot.

vastustat varmasti myös puuroa?

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #183

"vastustat varmasti myös puuroa?"

En tietenkään. Missä olen niin väittänyt?

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa Vastaus kommenttiin #176

Minun poikani lähtevät koulusta lähisiwaan tai pikaravintolaan silloin kun ruoka on huonoa. Ei silloin kun se on kasvista tai lihaa. Villakoiran ydin on koko ajan huono ruoka.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #190

Kasvisruokapäivinä osallistuminen kouluruokailuun on KESKIMÄÄRIN heikompaa kuin muina päivinä. Laitan tähän vielä saman lainauksen kuin alempana:

"Helsingin yliopiston viime syksynä julkaistun tutkimuksen mukaan ruokaa kuitenkin otetaan kasvisruokapäivänä peräti 60 prosenttia muita päiviä vähemmän."

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa Vastaus kommenttiin #201

Ja edelleenkin se ruuan laatu. Myös kasvisruokaa on osattava tehdä.

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa Vastaus kommenttiin #201
Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #201

Mistä tutkimuksesta on kyse? Aiemmin viitamassasi tutkimuksessa nääs lukee: "Taulukosta 6 nähdään kasvisruokapäivän vaikutukset keskipitkällä aikavälillä, noin
kahdeksan kuukautta sen käyttöönoton jälkeen (syyskuussa 2011). Ruokaa otettiin edelleen
mittauksen kohteena olleena kasvisruokapäivänä 18% vähemmän kuin lähtötilanteessa
(p=0,010). Sen sijaan osallistuminen kouluruokailuun ja syntyneen lautasjätteen määrä eivät
poikenneet lähtötilanteesta." (http://www.helsinki.fi/taloustiede/Abs/DP58.pdf, sivu 16)

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva

Hei Markku!

Sanon ehkä sadannen kerran, mutta sanon vielä, että kyse ei ole kasvisruoan vastustamisesta vaan pakollisen viikoittaisen kasvisruokapäivän vastaustamisesta.

Kohtiin 1 ja 2:

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/219992-oppi...

"Onko Perussuomalaiset nuoret valmiita nostamaan kouluruokailun määrärahoja jotta joka lautaselle riittää varmasti lihaa jatkossa?"

Tähän asiavirheeseen puutun. Kasvisruokapäivä on tullut Helsingin kaupungille kalliimmaksi kuin edellinen käytäntö, jossa joka päivä tarjottiin sekä kasvis- että liharuokavaihtoehto. Siis luopumalla kasvisruokapäivästä saataisiin jopa hieman säästöjä.

Kasvisruokaa tarjotaan kouluissa nykyisinkin joka päivä. Jos pitää kasvisruoasta enemmän tai pitää sitä terveellisenä ja ravitsevana, sitä kannattaa ottaa. Mutta sen pitää perustua omaan henkilökohtaiseen valintaan, ei pakkoon.

Johan Lom

Perusongelmana lieneekin siis se, että on alettu tarjota vaihtoehtoja. Kasvatuksellisesti ja taloudellisesti olisi järkevää harkita, että vaihtoehdoista luovuttaisiin kokonaan joka päivä ja kaikki söisivät sitä ruokaa, jota tarjotaan. Ilmainen kouluateria on merkittävä suomalainen sosiaalietu ja jo se, että jotain inhimillisesti katsottuna hyvää ja ravitsevaa ruokaa on tarjolla joka päivä, tulisi riittää.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #175

Luulen, että tuosta kommentista eivät pakollisen kasvisruoan kannattajat pidä :)

Johan Lom Vastaus kommenttiin #177

Onko asia tulkittavissa niin, että jos kasvisruokaa tarjottaisiin vain muuten vaihtelevan viikkomenuun vuoksi jonain päivänä viikossa ilman, että jossain olisi tehty päätöstä pakollisesta kasvisruokapäivästä, niin sitten niitä ongelmia ei seuraisi, joihin nyt viittaat, kuten massainvaasio Hesburgeriin, t.m.s.? Siis jos sinulle olisi OK tuo yhden päivittäisen vaihtoehdon politiikka? Onko kyse enemmän protestista kuin kasvisaterian vastenmielisyydestä?

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa

Moikka Toni

Ymmärrän oikein hyvin kirjoituksesi. Mutta se mikä sinulle on pakottamista on minulle kasvattamista.

Jos halvemmista raaka-aineista saadaan aikaan kalliimpi lopputulos on toimittu taitamattomasti. Eli en missään tapauksessa allekirjoita väitettäsi. Kannattaisi ehkä tutustua tarkemmin lähteeseen josta nämä luvut tulee.

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa

Tuolla Vantaan Sanomien artikkelihutaisulla et kyllä kaada sitä tosiasiaa, että sadat miljoonat ihmiset kasvaa ihan kunnolla kasvisruualla. Kuten sanoin sitä ruokaa on myös osattava tehdä.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #191

Ymmärrän Markku ajatuksesi. Mielestäni pakko ei kuitenkaan ole paras opettaja. Kuten pakkoruotsissa.

Lento Pro

Saisinko vastauksen seuraavaan:

Onko helsinkiläisissä kouluissa ihan oikeasti jokainen voinut valita liha- ja kasvisvaihtoehtojen välillä siten, että jokaisella on vuoden mittaan mahdollisuus tutustua tässä suhteessa eri makumaailmoihin?

Tuntuu oudolta, että eri kuntien kouluilla on niin eri käytännöt.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #195

Helsinkiläisissä kouluissa ennen vuotta 2010 oli joka päivä tarjolla liha- ja kasvisruokavaihtoehto. Valinnanvapautta haluttiin kuitenkin (ideologisista syistä) alkaa rajoittamaan. Taloudellisia syitä sen päätöksen takana ei ole, vaikka niin joku jossain kommentissa väitti. Kasvisruoka on päinvastoin hieman kalliimpaa Helsingin kaupungille.

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa Vastaus kommenttiin #199

Tähän laskelmaan olisi kyllä mielenkiintoistoa tutustua tarkemmain. Vieläkään ei mene minun jakeluun miten halvemmista raaka-aineista saadaan kalliimpi lopputulos. Olisko tässä nyt oikeasti jotain hämärää?

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #206

Esimerkiksi:

"Vantaan kaupungin tilaajapalveluista korostetaan, ettei kasvisruokaa tarjota siksi, että se olisi liharuokaa halvempaa."(lähde http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/219992-oppi...)

Jopa kasvisruokapakottajat sen myöntävät: "Helsingin koulujen ruokatarjoilut hoitavan Palmian mukaan kasvisruoan kustannukset voivat olla samanhintaisia tai kalliimpia kuin sekaruoan."(lähde http://www.valitsevege.fi/node/81)

Lisäksi päätöstiedote, kohta Taloudelliset vaikutukset:

http://www.hel2.fi/paatoksenteko/kvsto-tiedote/ark...

Halvempaa kasvisruoka ei siis ainakaan ole.

Tämähän selittyy esimerkiksi sillä, että jotkin kasvisruokaan tarvittavat aineet tuodaan Suomeen kaukaa ulkomailta. "Kasvisruokavalikoimaa ei lähtökohtaisesti voi perustaa pelkästään suomalaisiin maukkaisiin juureksiin kuten porkkana, lanttu ja palsternakka ja perunaan yms." Kuljetuspäästöistä puhumattakaan. Suomalainen lähiruoka on se, mitä itse suosisin.

Joka tapauksessa, mieluummin itse laittaisin kasvisruokapäivään kuluvat rahat laadukkaan opetuksen järjestämiseen tai vaikkapa homekoulujen korjauksiin.

Ei suoraan liity kustannuksiin, muuta erittäin mielenkiintoinen linkki:
http://www.suurtalousuutiset.fi/index.php?helsingi...

"Pelkään, että jos kasvisruoka tulee pakolliseksi ja ainoaksi vaihtoehdoksi, lapset jättävät tuolloin syömättä. Toivon, että sellaista päätöstä ei tehdä, (opetusalan ruokapalvelupäällikkö) Kujala sanoo. Hänen mukaansa myös ruoan tilaaja eli opetusvirasto ei myöskään kannata kasvisruoan pakollisuutta."

Asiantuntija oli oikeassa, mutta taisi ideologia ajaa järjen ja käytännön asiantuntijoiden ohi.

Kuten ehkä joku saattaa huomata, ei kasvisruokapäivän vastustaminen mikään hatusta heitetty juttu ole. Kyllä sitä ollaan pohdittu sekä tutkittu ja taustatyö on huolellisesti tehty.

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa Vastaus kommenttiin #212

Toni hei. Sanoin laskelmaa en väitämää.

Niin kuin jo edellä sanoin niin kyllä se lihakin tuodaan hyvin todennäköisesti ulkomailta eli sitä kotimaisuuskorttia ei kannata pelata. Kannattaa oikeasti tiedustella siltä toimijalta joka voitti Helsingin Kaupungin tarjouskilpailun eli siis tekee ruuat kaikista halvimmalla lapsille, mistä ne einekset oikein tulee.

Toistan myöskin edelleen. Kasvisruuan raaka-aineet ovat halvempia. Jos lopputulos on kalliimpi on menetelty taitamattomasti.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #220

Kasvisruoka ei ainakaan halvempaa ole keskimäärin.

Minulla ei ole mitään syytä epäillä noita edellisiä lähteitä. Jos opetuslautakunnan lausunto asiasta ei riitä, niin sitten en voi tehdä muuta.

Epäilijöiden kannattaa soittaa Helsingin kaupungille. Kyllä varmasti ainakin tunnin puheluiden yhdistelyn jälkeen löytyy joku virkamies, joka voi esittää sinulle tarkempia laskelmia.

Käyttäjän juhajarvinen kuva
Juha Järvinen

Melkoinen ristiriita, jos tätä asiaa vertaa vaikka siihen, mikä on useiden perussuomalaisten poliitikkojen suhtautuminen aikuisten ihmisten vapaa-ajan viettoon. Viittaan tällä esimerkiksi muiden huumausaineiden kuin alkoholin, tupakan ja kahvin käyttöön.

Puhutaan valinnavapaudesta silloin kun se sattuu niihin omiin näkemyksiin sopimaan.

Itse aiheesta puolestaan, että ainakaan 90-luvulla peruskouluissa ei tietyissä liharuuissa ollut juurikaan kehumista. "Liha"pullia ja leivän päälle lauantaimakkaraa. Muutenkin melko koomiset mittasuhteet saanut tämä kasvisruokapäivä-meuhkaaminen. Monista kommenteista huokuu jyrkkiä asenteita ja jämähtäneitä myyttejä kasvisruuan suhteen.

Eero Tillanen

"Melkoinen ristiriita, jos tätä asiaa vertaa vaikka siihen, mikä on useiden perussuomalaisten poliitikkojen suhtautuminen aikuisten ihmisten vapaa-ajan viettoon. Viittaan tällä esimerkiksi muiden huumausaineiden kuin alkoholin, tupakan ja kahvin käyttöön."

Kumma kyllä, viherpunikit ovat myös kannattamassa tupakan kieltämistä. Siinä ei tietenkään ole mitään ristiriitaa, eihän? Mitä taas tulee tuohon viherpunikkien huumenyönteisyyteen, niin huumeet ovat selkeästi voimakkaita myrkkyjä ja aiheuttavat suuria yhteiskunnallisia ongelmia. Vastoin viherpunikkien ja muiden huumeiden vapauttamisen puolestapuhujien valheita, nämä psykologis-fysiologiset ongelmat eivät katoa huumeiden vapauttamisella, vaan lisääntyvät. Siis määrällisesti. Eikä laiton huumekauppakaan mihinkään katoaisi, vaikka huumeita saisi ruokakaupoistakin. Diilerit keksisivät vain uusia, entistä koukuttavampia myrkkyjä.

Käyttäjän juhajarvinen kuva
Juha Järvinen

Tämä nyt ei liity enää itse aiheeseen mitenkään, mutta vastaan silti:

En tiedä mitä "viherpunikit" ovat kieltämässä tai eivät ole, se ei ole minun asiani. Alkoholi on voimakas myrkky joka aiheuttaa suuria yhteiskunnallisia ongelmia. Portugalin malli on vähentänyt päihteiden väärinkäyttöä ja edistänyt ongelmakäyttäjien hoitoonhakeutumista. Mitä tarkoitat ettei laiton huumekauppa katoaisi? Minkä verran Suomessa trokataan viinaa muualta kuin laillisesti Virosta? Diilerit keksivät uusia koukuttavampia myrkkyjä? Mitä helvettiä nyt taas.

Ymmärrätkö ylipäätään mikä ero on käytön laillistamisella ja saatavuuden luomistamisella sekä sen voimistamisella? Ilmeisesti et. Umpimielistä junttiasennetta. Esittämäni kysymykset ovat retorisia.

Huonona provokaattorina en saanut kuin yhden koukkuun. Ensin riehutaan kasvispyöryköistä ja tartutaan sitten aiheeseen sentimentaalisella tasolla, joka ei mitenkään kuulu käsiteltävään asiaan.

Tästä voisin kuitenkin kysyä: onko kasvisruoka haitallista verrattuna tasapäistettyyn kategoriaan nimeltä huumeet?

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #192

"Mitä tarkoitat ettei laiton huumekauppa katoaisi?"

Miksi katoaisi? Niin kauan kuin on kysyntää, on myös tarjontaa. Vai unelmoitko jo siitä, että huoltoasemilta saa hepoa, happoa ja kaikkea muutakin kivaa pikkurahalla 24/7/365?

"Diilerit keksivät uusia koukuttavampia myrkkyjä? Mitä helvettiä nyt taas."

Tyypilliseen tapaan viherpunikilla on jalat tukevasti ilmassa, jälleen kerran. Et sitten ole kuullut käsitettä design-huume? Se tarkoittaa sellaista huumaavaa, keinotekoisesti luotua yhdistettä, jota ei vielä ole keritty määritellä huumeeksi. Yksi vaarallisimmista on venäläinen (tosin jo vanha) crocodile, kemiallisesti desomorfiini:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Desomorfiini

"Umpimielistä junttiasennetta."

Kun tälle linjalle lähdetään, niin...

"Huonona provokaattorina en saanut kuin yhden koukkuun."

Paitsi että olet huono trollipeikko, olet myös erittäin typerä.

"onko kasvisruoka haitallista verrattuna tasapäistettyyn kategoriaan nimeltä huumeet?"

Typeryytesi näköjään estää sinua näkemästä, että kyse tässä blogissa on valinnanvapauden säilyttämisestä. No, kun on pipetillä annettu, ei voi teelusikalla vaatia.

En vaivaudu jatkamaan keskustelua trollin kanssa enää.

Lento Pro

"Huumeet" eivät ole vaikutuksiltaan ja vahvuuksiltaan yhtenäinen, samalla tavoin vaikuttavien aineiden ryhmä.

On runsaasti huumeita, jotka ovat tavalla ja toisella vaarattomampia kuin nykyisin lailla sallituiksi määritellyt huumeet ja toisaalta niitä, jotka ovat tavalla tai toisella vaarallisempia. Toisinaan kyse voi olla jopa samasta aineesta, koska aineiden vaarallisuus vaihtelee suhteessa siihen, mitä tekijää katsotaan. Ihan wikipediassakin on tästä aiheesta kelvollinen artikkeli.

Suosittelen tutustumaan asiaan. Huumeiden suhteen se, että jakaa väärää tietoa, voi aiheuttaa kuolonuhreja. Jos näin käy, on väärän tiedon levittäjä mielestäni asiasta moraalisessa vastuussa.

Eero Tillanen

Jorma Mollille esittäisin sellaisen kysymyksen, että pakottavatko Helsingin koulut nuoret itsemurhiin, polttamaan tupakkaa, juomaan viinaa tai käyttämään huumeita?

Mitä tällä haluan sanoa on se sama, minkä blogisti tuo esille: Pakotettu kasvisruokapäivä on väärin. Yksiselitteisesti. Kyseessä on pienen idealistijoukon pakottama asia, ei vapaa valinta. Valinnaninen kasvisruoka on ok, pakotettu ei.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala

Kehoittaisin edelleen lukemaan sen tutkimuksen, johon alkuperäisessä viestissä vedotaan. Viittaus on yksinkertaisesti väärä. Tutkimuksessa ei ollut Tonin esittämää johtopäätöstä ruokajätteen lisääntymisestä ja massiivisesti kasvaneesta kouluruokailupaosta. Kasvisruokapäivän nimeämisestä on lisäksi vain kolme vuotta, joten varsinaisita vaikutuksista ruokailutottumuksiin ei voida tuon tutkimuksen tekijöidenkään mukaan sanoa vielä mitään. Siihen vaadittaisiin pidempi seurantajakso, jonka aikana mitattaisiin koko kuuden viikon kiertävän ruokalistan ajan ruuan menekkiä/ hävikkiä/ ruokailijoita. koska kuka tahansa tietää, että jos verrataan keskenään chili non carne-päivää ja kalapuikkopäivää, on kasvisruokapäivä takuulla se vähemmän suosiota saava.

Minua hämmästyttää nyt kovasti tämä "lihaa on oltava jokapäivä"-puhe. Sitä ei ole ollut jokapäivä koskaan ikinä milloinkaan koulun ruokalistalla. Ihan kaikissa kouluissa on viikkoon mahtunut ainakin yksi päivä, jolloin ruokalistalla on ollut vain puuroa tai muuta ei lihaa sisältävää ruokaa. Ongelmaksi näyttääkin muodostuneen se, että tätä jo olemassa ollutta päivää alettiin kutsua kasvisruokapäiväksi.

Toni on sitä ikäluokkaa joka on tottunut kouluruokailun vaihtoehtoihin. En kuitenkaa usko että hänellekään on koko kouluajan syötetty viitenä päivänä viikossa lihaa. Salakavalasti ovat ainakin makaroonilaatikkoon soijaa sujauttaneet. Näenkin tämän aloitteen enemmänkin suunnattuna "vihervasemmistoa" kuin varsinaista kasvisruokaa vastaan.

Ja vielä kerran: Toni. Hyvään argumentointiin kuuluu perehtyä tutkimuksiin joihin väitteensä perustaa.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva

Hyvä Pauliina.

Suosittelen lukemaan tutkimuksen uudelleen, jos se ei heti aukea. Ilmeisesti haluamme molemmat lukea tutkimusta omasta näkökulmasta. Tutkimuksesta voi poimia molempia näkökulmia kannattavia faktoja. Kannanotossa ei ole yhtään asiavirhettä. Kouluruokailuun osallistuminen on vähentynyt ja lautasjätteen määrä on kasvanut. Nämä ovat faktoja.

"Helsingin yliopiston viime syksynä julkaistun tutkimuksen mukaan ruokaa kuitenkin otetaan kasvisruokapäivänä peräti 60 prosenttia muita päiviä vähemmän."

Ja jos et usko minua tai faktoja tai tutkimustietoja, kysy asiaa joltakin helsinkiläiseltä oppilaalta tai opettajalta. Kyllä kaikki hieman koulumaailmaa syvällisemmin tuntevat tietävät, että osallistuminen kasvisruokapäivisin on keskimäärin heikompaa kuin muina päivinä.

"Toni on sitä ikäluokkaa joka on tottunut kouluruokailun vaihtoehtoihin."

Hyvätapaiseen kommentoitiin ei kuulu henkilökohtaisuuksiin puuttuminen, vaikka tottakai tiesin että sellaista on luvassa. Voin kyllä sen verran itsestäni sanoa, että itse syön vapaa-aikanakin kasvisruokaa silloin tällöin (vapaaehtoisesti). Emmehän tässä kasvisruokaa vastustakaan.

"Näenkin tämän aloitteen enemmänkin suunnattuna "vihervasemmistoa" kuin varsinaista kasvisruokaa vastaan."

Kyseessä on kannanotto, ei aloite. Kannanotto ei ole suunnattu kasvisruokaa vastaan. Kyseessä on PAKOLLISESTA VIIKOITTAISESTA kasvisruokapäivästä luopuminen. Kannattaa lukea ehkä kannanottokin uudestaan. Kukaan ole sanonut, että puuroa ei saa olla koskaan enää ikinä missään.

Kiitos kaikille kommentoijille. Nämä kommentit saavat minut (ja varmasti monet muutkin samalla tavalla ajattelevat) vielä varmemmaksi omasta mielipiteestäni. Joka tapauksessa hienoa käydä yhteiskunnallista keskustelua.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala

Kirjoitat _kannanotossasi_: "Lisäksi Helsingin Yliopiston Taloustieteen laitoksen tutkimuksen mukaan kasvisruokapäivinä ruokaa otetaan selkeästi vähemmän ja lautasjätteen määrä on huomattavasti suurempi. Tämä viestii siitä, että kasvisruokaa ei voi syöttää pakolla ja pakollinen kasvisruokapäivä on epäonnistunut." Tarkennat myöhemmmin, että ruokaa otetaan 60% vähemmän.

Kuitenkin tutkimuksessa sanotaan: "Keskipitkällä aikavälillä osallistuminen kouluruokailuun ja lautasjätteen määrä palautuivat
ennalleen, mutta ruokaa otettiin edelleen kasvisruokapäivinä vähemmän" (sivu 15, luku 6 Yhteenveto ja johtopäätökset) jos iahn tarkkoja halutaan olla tutkimuksessa sanotaan : ruokaa otettiin 18% vähemmän.
Ottaen huomioon, että kasvisruokapäivää on noudatettu vasta tammikuusta 2011 pitkän aikavälin tuloksia sen vaikutuksesta ruokailutottumuksiin tuskin on saatavilla.

Kouluruokailun tarkoituksena ei ole tarjota eineslihapullaa, kalapuikkoa, hampurilaisia, pizzaa ja muuta "mukavaa" murkinaa koulukkaille. Usko tai älä, kouluruokailukin osa kasvatusta.
Tutkimuksen nuorten suhtautumisesta kouluruokailuun voit lukea esim. https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/2... Sieltä löytyvät myös ne syyt miksi koulussa "pakotetaan" lapset kerran viikossa maistamaan ja tyytymään "vain" kasvisruokaan.

Viittaukseni ikäluokkasi kouluruokavaihtoehtoihin en katso olevan henkilökohtainen, vaan ennemminkin selvittävän aika monen kommentoijan erilaista suhtautumista kouluruokaan ja kouluruokailuun. Koska kouluruokailun muutoksesta Helsingissä on vasta kaksi vuotta, on ymmärrettävää että muutoksen keskellä koulunsa ja kouluruokailunsa läpikäyneet suhtautuvat asiaan edelleen hyvin tunteikkaasti. Kuten me Kukkahattutäditkin <3 omiin koulumuistoihin yhdestä ruokalajista (joka muuten annosteltiin lautaselle vielä yläasteellakin), viikoittaisista puuropäivistä jne.

Elämä on sillä tavalla epäreilua, että alaikäiset lapset eivät saa päättää omasta ruokavaliostaan vaan sen päättävät aikuiset jotka osaavat ottaa huomioon ruuan ravintoarvot, terveellisyyden ja pitkällä tähtäimellä myös vaikutukset terveyteen ja tuleviin ruokailutottumuksiin. Suomessa asuessa on vain totuttava siihen, että julkisin varoin tuotetun ruokailun halutaan tähtäävän terveisiin ruokailutottumuksiin ja toivotaan osaltaan vähentävän kansantautien aiheuttamia kustannuksia. Viittaamassasi tutkimuksessa todettiin että kasvisruokapäivä oli lisännyt kasvisruuan menekkiä muinakin kuin kasvisruokapäivinä. Ja tämä oli tapahtunut jo keskipitkällä aikavälillä. Mitä tapahtuukaan kun kasvisruokapäivä arkipäiväistyy ja menettää sille tiettyjen ryhmittymien lyömän leiman?

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #208

"Elämä on sillä tavalla epäreilua, että alaikäiset lapset eivät saa päättää omasta ruokavaliostaan vaan sen päättävät aikuiset jotka osaavat ottaa huomioon ruuan ravintoarvot, terveellisyyden ja pitkällä tähtäimellä myös vaikutukset terveyteen ja tuleviin ruokailutottumuksiin."

"Suomessa asuessa on vain totuttava siihen, että julkisin varoin tuotetun ruokailun halutaan tähtäävän terveisiin ruokailutottumuksiin ja toivotaan osaltaan vähentävän kansantautien aiheuttamia kustannuksia."

Mielestäni terveellinen ruokailutottumus ei ole se, että kasvisruokapäivinä kouluruoka jää väliin tai syödään sen sijasta pikaruokaa tai virvoitusjuomia.

Onko liharuoka yhtenä päivänä viikossa epäterveellistä? Jos liha- ja kalaruoat olisivat oikeasti valtavan epäterveellisiä, eihän niitä tarjottaisi ollenkaan. Monissa ravitsemussuosituksissa sanotaan, että kasvavat lapset ja nuoret tarvitsevat monipuolista ravintoa. Ja mikä on pääasia, nuorten pitää saada itse tehdä valinta. Jokin päivä otetaan liharuokaa ja jokin päivä kasvisruokaa, ilman että poliitikot sanovat ylhäältä käsin mitä syödään. Pakottaminen kuuluu ihan joihinkin muihin yhteiskuntiin.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #216

Taas toistan: kasvisruokapäivän käyttöönotto ei ole lisännyt ruokailusta poisjääntiä. Lukee siellä tutkimuksessa sivulla 15

En ole väittänyt että liharuoka olisi epäterveellistä. Olen kyseenalaistannut sen laadun. Kouluissa tarjottava liha kun harvemmin on naapurin isännän kasvattamasta putesta lähtöisin, vaikka sellaista mielikuvaa tässäkin keskustelussa on pyritty antamaan.

Kasvava nuori tarvitsee monipuolista ravintoa. Kyllä. Yksi kasvisateria ei monipuolisuutta mitenkään tuhoa.

Lapsilla ja nuorilla on valitettavan harvoin kykyä arvioida valintojensa kauankantoisia vaikutuksia. Tästä syystä meillä on esimerkiksi oppivelvollisuus, anniskeluikärajat ynnä muut "pakot".

Ehkä tässä vaiheessa kannattaa suunnata katse esimerkiksi Englantiin, jossa lapset ovat itse saanneeet päättää mitä ostavat kouluruokalasta? Sipsejä, pizzaa, hampurilaisia. Tuotteita joissa E-koodi kaveeraa transrasvan kanssa ja ainoa vitamiini on C jota on käytetty jauhonparanteena. Sama kehitys on USAssa, jossa myös ylipaino-ongelmat nuorison keskuudessa ovat aika suuria.Suomalaislasten suosikkiruuista voi lukea esim. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012121416452091_u.... Tässä valossa luovutan mieelelläni päätöksen lasten ja nuorten ravitsemisesta aikuisille.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #221

"Kasvisruokapäivän käyttöönotto ei ole lisännyt ruokailusta poisjääntiä"

Ei pidä paikkaansa. Kuten esimerkiksi Metron jutussa on, osallistuminen väheni 60%. Tottakai, kouluilla on eroa. Tutkimuksessa oli vain 10 lukiota, yläastetta ja ala-astetta, joten mielelläni minäkin lukisin pitkän aikavälin tutkimuksia kaikista kouluista.

Osallistuminenhan tarkoittaa vain ruokalan ovesta sisään menemistä, mutta otetun ruoan määrä kertoo suoraan sen, kuinka paljon ruokaa on syöty. Otetun ruoan määrä on laskenut, se on täysin selvä asia. Kasvisruokapäivinä nuoret siis syövät vähemmän. Vastuullista päätöksentekijää (ja tavallistakin kansalaista) se seikka pitäisi huolestuttaa. Eikö?

Vertaus Yhdysvaltoihin on koominen, koska siellä ei ole edes vastaavanlaista järjestelmää. Ja en ole taaskaan mistään sipseistä puhunut mitään. Ei suomalaisella liharuoalla ole mitään tekemistä sipsien kanssa. Pakottamisesta tulee lähinnä mieleen Neuvostoliitto.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #221

"Yksi kasvisateria ei monipuolisuutta mitenkään tuhoa."

Ei tuhoakaan, mutta miksi sitä siltikään pitäisi tuputtaa?

"Lapsilla ja nuorilla on valitettavan harvoin kykyä arvioida valintojensa kauankantoisia vaikutuksia."

Tämäkään ei kuulu mitenkään tähän keskusteluun. Valinta koulun kasvis- tai sekaruoan välillä ei aiheuta "kauaskantoisia vaikutuksia". Molemmat on rakennettu toteuttamaan täysipainoiset ravintoarvot. Asia erikseen tietysti on jos kouluruokailuun osallistuminen on se valinta, jota tarkoitat. Oikean valinnan tekemistä ei pakollinen kasvispäivä ainakaan edistä, vaikka täällä kovasti intetään ettei myöskään väärä valinta ole sen takia lisääntynyt.

"Tässä valossa luovutan mieelelläni päätöksen lasten ja nuorten ravitsemisesta aikuisille."

Tietenkin, näin sen kuuluukin olla. Mutta miten tämä puolustaa kasvisruokapäiviä?

Sipsit, pitsat ja hampurilaiset kuuluvat tähän keskusteluun yhtä vähän kuin kasvisruokapäivän ateria on pelkkää ruohoa - molemmat ovat tahallinen kärjistys.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #208

"alaikäiset lapset eivät saa päättää omasta ruokavaliostaan vaan sen päättävät aikuiset jotka osaavat ottaa huomioon ruuan ravintoarvot, terveellisyyden ja pitkällä tähtäimellä myös vaikutukset terveyteen ja tuleviin ruokailutottumuksiin. Suomessa asuessa on vain totuttava siihen, että julkisin varoin tuotetun ruokailun halutaan tähtäävän terveisiin ruokailutottumuksiin ja toivotaan osaltaan vähentävän kansantautien aiheuttamia kustannuksia."

Tasapainoisesti suunniteltu seka-ateria lihoineen sopii terveisiin ruokailutottumuksiin kuin nenä naamaan eikä aiheuta kansantauteja. Kasvissyönnin tuputtaminen tällä tavalla aihetutta ravintsemuksesta vasta oppiville lapsille harhan, jonka mukaan kaikki liha on aina pahasta.

Ja se on vale. Kasvisruokapäivä opetusvälineenä tarjoaa virheellistä tietoa.

Otetaanpa aivopieru uudestaan:

"aikuiset jotka osaavat ottaa huomioon ruuan ravintoarvot, terveellisyyden ja pitkällä tähtäimellä myös vaikutukset terveyteen"

Sellainen aikuinen, joka väittää että optimaaliset ravintoarvot ja terveellinen ruokavalio löytyvät helpommin tai halvemmalla kasvisruokavaliosta joko valehtelevat tai ovat itsekin harhautettujen joukossa. Kyllä, kasvisruoasta voi saada kaikki tarvitut ravintoarvot. Mutta niin saa sekaruoastakin, joka ammattilaisten suunnittelemana(kuten kouluissa) ei lisää kansantauteja tai mitään muutakaan.

Sen väitteen voi jättää tästä keskustelusta kokonaan.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #231

Hyvä Hannu Ala-Ollila.
Toistanpa itsekin "aivopieruni": "aikuiset jotka osaavat ottaa huomioon ruuan ravintoarvot, terveellisyyden ja pitkällä tähtäimellä myös vaikutukset terveyteen"

Tässä puhutaan yhdestä (1) päivästä, jolloin lapsille tarjotaan kasvisruokaa yhdellä (1) aterialla. Ravitsemussuositusten mukaan kasvava lapsi syö kaksi lämmintä ateriaa, ja näiden lisäksi ainakin aamu-, väli- ja iltapalan vuorokaudessa. Vanhalla matematiikalla se tekisi 13 lämmintä ateriaa ja 7 aamupaa, 7 välipalaa ja 7 iltapalaa joilla sitten on tarjolla sekaruokaa. Kuinka tämän yhden (1) kasvisaterian katsotaan torpedoivan lapsen täyspainoisen ravitsemuksen? Tai kuten väität: "Kasvissyönnin tuputtaminen tällä tavalla aihetutta ravintsemuksesta vasta oppiville lapsille harhan, jonka mukaan kaikki liha on aina pahasta.
Ja se on vale. Kasvisruokapäivä opetusvälineenä tarjoaa virheellistä tietoa."
Pikemminkin tämä fanaattiseksikin äityvä kasvisruokapäivän vastustaminen aiheuttaa lapsille käsityksen, että kasvisruoka on
1. Pahaa
2. Kallista
3. Ravintoarvoiltaan riittämätöntä
4. Ehdottomasti aina huonompaa kuin sekaruoka.

Jo vuonna 2010 vajaa 30% tytöistä ja YLI 40% pojista ilmoitti ettei syö tuoreita vihanneksia päivittäin. Suomalainen syö keskimäärin 350g kasviksia päivässä, vaikka suositus olisi se tunnettu puoli kiloa. Luuletko lasten ja nuorten yhtäkkiä aikuistuttuaan löytävän kasvisten syönnin, vai olisiko ehkä jotenkin mahdollista, että ruokailutottumuksiin pystyttäisiin vaikuttamaan ja niitä muokkaamaan paremmin juuri lapsuudessa? Ja opettamalla (vaikka siellä kouluruokailussa) että papu on ruoka siinä missä jauhelihakin, ja se papu/ porkkana/ herne/ muu kasvis tai vihannes on syötävää voitaisiin vaikuttaa myös tulevaisuuden ruokailutottumuksiin?

En löydä kohtaa jossa olisin väittänyt "Sellainen aikuinen, joka väittää että optimaaliset ravintoarvot ja terveellinen ruokavalio löytyvät helpommin tai halvemmalla kasvisruokavaliosta". Olen pahoillani jos tällaisen kuvan olen antanut. Olen kuitenkin edelleen vakuuttunut siitä, että lasten tulee kokeilla erilaisia ruokia ja opetella syömään kasviksia. Mielestäni kasvisruokapäivä on oivallinen keino tähän pyrittäessä.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #240

Aijaa, nyt se on sitten kannanoton tekijöiden vika, että lapset luulevat kasvisruoan olevan pahaa. Nämä väitteet menevät kyllä välillä aika koomisiksi. Missä muuten olen sanonut, että kasvisruoka on pahaa? Voisitko puhua aiheesta (pakollinen kasvisruokapäivä)? Aihe ei nyt ole kasvisruoan maku.

Luulen pikemminkin, että se fanaattisuus tulee sieltä pakollisen kasvisruokapäivän kannattajien puolelta.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #246

Hyvä Toni Ahva.
Älä laita sanoja suuhuni tai lue rivien välistä sellaista mitä siellä ei ole.
Sanoin tämän kaltaisten keskustelujen lisäävän lasten käsityksiä siitä että kasvisruoka on pahaa. Tähän ruuan pahaan makuun on aika monta kerta eri kommenteissa vedottu ja kasvisruuan raaka-aineita jopa sonnnaksi kutsuttu. Mielipiteeni perustan sille, että vanhemmat siirtävät arvonsa lapsille. ja jos kotona kasvisruuasta puhutaan sontana ja säälitellään lapsia jotka sitä koulussa pakosti joutuvat syömään ei ehkä ole ihme ettei se ruoka maistu. Tämä on mielipide. Ei tutkittua faktaa.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #252

Hyvä Pauliina

En ole väittänyt sinun sanovan mitään sellaista mitä et ole sanonut. Et ole pystynyt kumoamaan edellisiä argumenttejani. Mutta vielä kerran sanon, ettei kannanotossa puhuta kasvisruoan mausta tai terveellisyydestö sanaakaan, vaan siinä puhutaan pakollisesta kasvisruokapäivästä. Emme myöskään edusta perheitä, joissa kotona kasvisruoasta puhutaan "sontana", kuten itse harhaluuloisesti väität. Kasvisruoka voi olla hyvää, ja sitä tarjotaankin kouluissa edelleen joka päivä ehdotuksemme mukaan. Haluan, että jokainen voi itse tehdä valintansa siitä, kumpaa ruokaa ottaa, ilman kenenkään painostusta.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #268

Hyvä Toni.
Kirjoitat "Et ole pystynyt kumoamaan edellisiä argumenttejani. " Argumenttisi ruokailuista poisjäämisestä ja ruokajätteen syntymisestä olen kumonnut jo niin monta kertaa, että se makaa maakuopassa.

Omassa kommentissani kirjoitin tällaisten keskustelujen lisäävän lasten ja nuorten mielikuvia kasvisruuan huonommuudesta ja arvottavan ravintoaineita. Jos kasvisruoka olisi mielestänne samanarvoista kuin liharuoka, miksi liharuuan tarjoamista jokaisella aterialla pidetään tärkeänä? Tässä ei kuitenkaan puhuta vegaanisesta saati sitten fenonvegaanisesta ruokavaliosta, vaan ruuasta jossa ei ole lihaa tai kalaa (kananmunaa ja/tai maitotuotteita näytetään käytettävän). Onhan siinä ruuassa oltava jotakin vikaa jos sitä pitää vastustaa.

Lapsia ja nuoria ei saa pakottaa. Heidän on annettava tehdä valintoja. Tällä hetkellä heidän valistuneet valintansa ovat johtaneet siihen, että lähes 30% tytöistä ja yli 40% pojista ei syö tuoreita vihannneksia päivittäin. Ruuasta sorkitaan pois porkkanat ja herneet ja muut epäilyttävät elementit koska ne ovat pahaa. Ylipäätään kouluruoka tuntuu olevan pahaa.

(OT:Kummallinen juttu tässä "kouluruoka on pahaa"-vätteessä on se, että lapset syövät samaa ruokaa päiväkodissa. Ja vielä alakoulun ensimmäisillä luokilla. Vasta viidennen - kuudennen luokan tultua ajankohtaiseksi kouluruuastakin on tullut ihan kamalaa. Sitä ei voi syödä ja pakko on saada rahaa että pääsee kavereiden kanssa mäkkiin tai hakemaan ESää että jaksaa. Tähän _saattaa_ vaikuttaa se, että vielä esi- ja alkuopetuksessa ruokailussa on mukana opettaja joka katsoo että kaikkea maistetaan edes vähän ja on itse mukana syömässä esimerkkinä.)

Kirjoitat: "Emme myöskään edusta perheitä, joissa kotona kasvisruoasta puhutaan "sontana", kuten itse harhaluuloisesti väität. "
Missä kohtaa väitän tämän? Kirjoitan että tietyt keskustelijat puhuvat kasvisruuasta ja kasvisruokailijoista hyvin halventavaan sävyyn. Nämä "sonnasta" puhujat myös antavat täyden tukensa kannanotolle. Näiden keskustelijoiden kommenteista löytyy myös se halveksunta kasvisruokaa kohtaan. Toisaalta sinä, Toni, olet tässä keskustelussa käyttänyt kasvisruokapäivän puolustajista (ja minusta henkilönä) määritteitä "Kukkahattutäti", "naivi", "sisälukutaidoton" ja "harhainen". Eivät ehkä ihan arvovapaita määritteitä nämäkään?

Kukkahattutätinä haluan antaa neuvon: Jos tekee kannanoton/ aloitteen/ avaa suunsa sanoakseen mielipiteensä pitää varautua siihen, että joku jossain on asiasta eri mieltä. Se erimieltä oleva ei vastusta sinua vaan sinun mielipidettäsi. Se toinen ei ole tyhmä, naivi tai harhainen vaan eri mieltä. Tällaisessa tilanteessa asiaa auttaa jos itse kykenee pysymään asialinjalla ja välttää nämä kiukkujen karikot.

Asiasta löytyy onneksi perusteltujakin mielipiteitä puolesta ja vastaan :)

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #270

Eiköhän se ole jo tullut selväksi, että ne, jotka ideologian ovat omaksuneet, ovat valmiita sitä puolustamaan kynsin ja hampain. Onneksi tässäkin keskustelussa on paljon niitä, jotka pystyvät ajattelemaan asiaa järjellä ja kannattavat valinnanvapautta. Olen melko yllättynyt siitä, miten paljon tämänkin aihe on puhuttanut ja etenkin siitä, miten niin monet ovat lähettäneet minulle positiivista palautetta.

"Lapsia ja nuoria ei saa pakottaa. Heidän on annettava tehdä valintoja." Tähän on hyvä päättää tämä keskustelu. Tästä me olemme täysin samaa mieltä. Nuorille pitää antaa vapaus päättää itse, haluvatko he ottaa kasvis- vai lihavaihtoehtoa kouluruoaksi.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #268

Huomasin muuten, että jotenkin kummasti ainakin yksi kannaotossanne mainittua tutkimustulosta koskeva viestini oli kadonnut.
Harmillista sinänsä, koska vasta siinä kommentissa tajusin tuijottaneeni tietokoneen kertomia sivumääriä enkä suinkaan julkaisun sivunumeroita.

Joten korjauksena: käyttämänne tuutkimuksen tulokset löytyvät julkaisusta http://www.helsinki.fi/taloustiede/Abs/DP58.pdf sivulta 13, eikä 15 kuten aiemmin olen kirjoittanut.

Tutkimuksen tekijät kertovat tutkimustuloksista Aromi- lehdessä http://aromilehti.fi/ajankohtaista/2012/09/kasvisr...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #240

"Pikemminkin tämä fanaattiseksikin äityvä kasvisruokapäivän vastustaminen aiheuttaa lapsille käsityksen, että kasvisruoka on.."

Niin, tai opettaa ettei pakkotuputusta pidä sietää missään. Kasvisruoan edut voidaan opettaa ilman sen asettamista jalustalle kun se ei sellaista ansaitse yli tasapainoisen sekaruoan. Mitään fanaattisuutta en tässä ole nähnyt, ihan rauhallisestihan tässä keskustellaan eikä pelkkä vastustaminen tee tästä yhtään fanaattista.

1. En tiedä miksi joku väittäisi kasvisruokaa pahaksi, muttei se sitä mitenkään imartelekaan että pitää tuputtaa sitä ilman vaihtoehtoja että se kelpaisi.

2. Kuten olenkin sanonut, ainakin meillä opiskelijaruokalassa kasvisvaihtoehto on kalliimpi.

3. En muuten ole vihjannut sanallakaan, että kasvisruoka olisi ravitsemusarvoiltaan huonompaa kuin sekaruoka. Enkä ole kenenkään muunkaan niin nähnyt väittäneen.

4. Ei tietenkään ole, muttei se ole parempaakaan eikä siis ansaitse omaa päivää.

Olen ihan samaa mieltä, että koulun pitää huolehtia oppilaiden riittävästä valistuksesta ravitsemusasioissa kun sitä ilmeisesti ei enää vanhemmilta odoteta. Minusta tämä kasvisruokapäivä vain on väärä keino, kun kasvisvaihtoehto kuitenkin on tarjolla joka päivä.

En väittänytkään sinun mitään väittäneen vaan kerroin oman mielipiteeni siitä, millaisen mielikuvan kasvispäivä voi antaa - virheellisen ja pahimmillaan tarkoituksellisti sellaisen.

Jos kasvisruokapäivä on loistava keino pistää lapset kokeilemaan erilaisia ruokia, miksi sitten vain kasvispäivä? Miksi lapset saavat nirsoilla ja valita kasvisruoan joka päivä niin halutessaan?

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #248

Hannu Ala-Olla:

Kirjoitit: "En tiedä miksi joku väittäisi kasvisruokaa pahaksi, muttei se sitä mitenkään imartelekaan että pitää tuputtaa sitä ilman vaihtoehtoja että se kelpaisi."
Lapsella menee noin 20 maistelukertaa totutettaessa uusiin makuihin. Tähän perustuu esim.päiväkodeissa käytössä oleva "kaikkea maistetaan". jos tätä "pakkosyöttämistä" ei harrastettaisi lainkaan olisi lasten itsensä valitsemat ruokavaliot aika yksipuolisia. Lasten ja nuorten vihannesten syöminen on muutenkin suomessa aika onnetonta. Siksi "pakko".

Kasvisruokapäivä on tehty siksi, että sekasyöjälapset jotka osaavat aika tarkkaan ronkkia joka ikisen herneen pois risotosta, maistaisivat edes kerran viikossa kasvisruokaa. Sekasyöjien vähyys tai lihan syönnin vähäisyys ein ole ongelma. Onhan kouluissa olemassa myös "kalapäivä" jolloin lapsille "pakkosyötetään" kalaa. Miksi se on aatteelisesti jotenkin vähemmän arveluttavaa?
- eikun joo: sitä eivät keksineet ituhippipunaviherpipertäjäkukkahattutädit ;)

Minua henkilökohtaisesti kiinnosta Jyväskylän tapaus: kaupungissa oli tarjottu yhtenä päivänä viikossa kasvisruokaa jo useamman vuoden ajan (vain yksi ruokavaihtoehto). Kellään ei ollut ollut mitään tätä käytäntöä vastaan. Kun tämä jo käytössä ollut kasvisruokapäivä sitten lanseerattiin "kasvisruokapäiväksi" yleisönosastot täyttyivät vastalauseista jne. Ei varmaan liity yhtäään mihinkään, muuten vaan ajattelin......

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #254

"Lapsella menee noin 20 maistelukertaa totutettaessa uusiin makuihin."

Miten tämä liittyy mihinkään? Niitä makuja voidaan maistattaa sekaruoassakin, johon kasvikset kyllä kuuluvat myös. Kerta viikossa, tuskin samaa ruokaa joka viikko tai edes monasti kuuden viikon ruokalistoissa kasvisruokapäivänä(ja vielä silloinkin aina kahdesta valiten) ei varmastikaan toteuta tuota kahtakymmentä kertaa.

Jos tällaisia herneiden ronkkijoita on, niitä on kasvisruokapäivänäkin ja ruoka jää syömättä. Jätteeseen menevät olivat kasvisruokapäivänä käsittääkseni hiukan koholla ja vaikkei näin olisikaan, sama määrä niitä herneitä sinne jätteeseen ronkitaan.

"Onhan kouluissa olemassa myös "kalapäivä" jolloin lapsille 'pakkosyötetään' kalaa."

Ei ole. Ainakin Helsingissä, jota tämä keskustelu käytännössä koskee, on joka päivä kasvisvaihtoehto. Siis ei kalapakkoa. Ymmärtäisinkin tämän kasvisruokapäivän sitä perustelemaan käytetyn opetuksellisen paatoksen, jos sitä toteutettaisiin oikeasti ravitsemustietous mielessä - eli kasvisruokapäivien lisäksi olisi nimenomaan kalaruokapäiviä ja liharuokapäiviä, joita nyt kasvissyöjien ei tarvitse palaakaan maistaa.

Jyväskylän tapaus on täysin toinen. Itseasiassa siellä se on juuri sellainen kuin pitäisikin olla, jossa lapset oppivat syömään sitä mitä tarjotaan ja joutuvat maistamaan monenlaisia ruokia. Tilanne muuttuu täysin toiseksi kun kasvisruoka nostetaan muiden ruokien yläpuolelle ilman, että sitä oikeasti edes osoitetaan sen arvoiseksi.

Ainakin minulla tässä mättää vain se, että kasvisruoka on ainoa jonka kanssa ei tarjota vaihtoehtoja.

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #208

"Usko tai älä, kouluruokailukin osa kasvatusta."

Mutta miksi sitä tehdään erään pienen fanaattisen ryhmän ideologian mukaan? Ei, tällainen ehdottomuus ei ole valinnanvapautta, vaikka kasvispäivää siten on valheellisesti markkinoitukin. Tällainen on totalitarismia. Jos sille linjalle lähdetään, niin miksei sitten yhtä hyvin aleta pitää paastopäiviä? Sehän vasta elimistöä kuulemma puhdistaakin ja lisäksi säästyy rahaa, niin ruokakulujen vähenemisenä kuin keittiöhenkilökunnan palkkoinakin!

Muitakin älyttömyyksiä voidaan keksiä, mitkä ovat rinnastettavissa tähän "edistykselliseen" kasvisruoan syömisen pakottamiseen.

Käyttäjän MikkoPynnnen kuva
Mikko Pynnönen

Millois kasvistuokapäivä jäi pois? Siis ennen tätä uutta tulemista?

Ennen se oli terveellistä, nykyään ideologian tuputtamista jota yritetään kumota toisella ideologialla.

Ajat muuttuu, ajat muuttuu.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva

Kasvisruoka voi olla terveellistä. Pakollinen viikoittainen kasvisruokapäivä on josssain määrin ideologian tuputtamista.

Ei minulla tai PS-nuorilla mitään "lihaideologiaa" ole. Me haluamme monipuolista, lähellä tuotettua ruokaa, joka työllistää paikallisia elinkeinoja ja tukee suomalaista yrittäjyyttä. Omasta mielestäni se ei ihan täytä ideologian määritelmää, mutta ihan miten haluatte.

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa

Kyllä teillä on lihaideologia. Samalla se on nyt sitten meillä muillakin persuilla eli kiitos vaan.

On naivia olettaa, että niillä rahamäärillä joita kouluruokailuun käytetään olisi mitään tekemistä lähiruuan kanssa. Koululaitoksen lähiruoka toteutuu vain kunnallispolitiikkojen juhlapuheissa. Niillä senteillä joita lapsille uhrataan saadaan vain sitä kaikkein tehokkaimmin tuotettua teollista sontaa jota vaan kukaan kehtaa ruokana myydä. Ottakaapa huviksenne selvää kouluruuan suomalaisuudesta. Tuleeko vaikka jauheliha Suomesta?

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #207

Tätä samaa minäkin mietin. Kun katsoo kaupan hyllyllä esim soijarouheen kilohintaa (suht perus proteiinin lähde kasvisruuassa), on vaikea kuvitella mistä kaukaa tuotua ja millaisilla hormooneilla ynnä antibiooteilla buustattua lihaa voi saada halvemmalla?

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #211

Kirjoitin kustannuksista tuonne ylemmäs, kannattaa lukea ennen kuin tekee "musta tuntuu" päätelmiä.

Markulle tiedoksi, että kyseessä on Helsingin Perussuomalaisten Nuorten kannanotto.

Ja kyllä mielestäni suomalaista saa suosia.

Mielestäni se ei ole "lihaideologiaa", jos kannattaa monipuolista ruokaa ja suomalaista lähiruokaa. Mutta ainahan totuutta voi yrittää käännellä ja muokata.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #215

En tehnyt päätelmää. Ilmaisin ihmetykseni siitä, miten kasvisruoka on tullut kalliimmaksi kuin liharuoka kun otetaan huomioon esim. soijan ja lihan suuri hintaero.

Kasvisruoka on monipuolista. Yksi "pakollinen" kasvisruokapäivä ei kenenkään ruokavaliosta tee yksipuolista. Koululaisten tapa jättää salaatit, vihannekset ja muu uhkaavasti terveelliseltä vaikuttava syömättä kyllä kieltämättä yksipuolistaa koululaisten ruokavaliota. Tämä tuskin kuitenkaan on kasvisruokapäivän vika, koska tätä on tutkittu jo ennen kyseisen päivän lanseeraamista.

Se että kannanotossanne arvotatte liharuuan arvokkaammaksi ja paremmaksi kuin kasvisruuan on todella surullista. Toivonkin että tällainen arvoasetelma on vain pienen joukon ajatuksissa eikä kuvasta nuorison yleistä mielipideilmastoa. Muokkaus: Arvottamisesta puhun siksi, että ilmaiset hyvin vahvasti saman hintaiseksi liharuuan kanssa tulevan kasvisruuan olevan huonompi vaihtoehto.

Keskustellaanko vielä kysymyksestä "60% vähemmän ruokailijoita kasvisruokapäivänä"?

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #218

Keskustellaan vaan :) Haluat perustelun väitteelle? Oikeastaan se ei ole väite vaan fakta. Keskustelu voi jäädä tietenkin aika lyhyeksi tämän jälkeen:

http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/kasvisruo...

"Se että kannanotossanne arvotatte liharuuan arvokkaammaksi ja paremmaksi kuin kasvisruuan on todella surullista."

Käsittämätön, naiivi ja typerä väite. Missä siellä niin lukee? Kasvisruokapäivän poistamisen ansiosta säästetyt varat pitäisi ilmeisesti käyttää lasten nuorten lukutaidon kehittämiseen :)

Kannanottomme viimeinen lause kertoo, että tässä kannatetaan molempia.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #219

Metro lehden artikelissa olevaa viittausta nimeltä mainitsettomaan tutkimukseen tuskin kukaan voi faktana pitää. Oletan että kyseessä on jo aiemmin mainitsemasi tutkimus, jossa selvitettiin kasvisruokapäivän _välitöntä_ vaikutusta ja keskipitkän ajan vaikutusta. Kasvisruokapäivän tultua _välitön_ vaikutus oli jopa 60% vähemmän ruokailuja. Kuitenkin jo 8 kk myöhemmin ruokailijamärät olivat palautuneet normaaleiksi. Edelleen se sivu 15 :).

Näissä lähteissä voi tietysti käyttää ihan järkeä, harkintaa ja jonkinlaista lähdekriittisyyttä, mutta kun tälle linjalle haluat mennä:

http://yle.fi/tekstitv/arkisto/hyvinvointi/kasvisr...

http://www.uusimaa.fi/artikkeli/202243-nuoriso-kan...

Jos kasvisruoka maksaa saman verran kuin liharuoka, missä se säästö on?Miksi kasvisruoka _ei_ saisi maksaa samaa kuin liharuoka? Jos vastaus on "koska se on kasvisruokaa" on kyseessä kasvisruuan arvottaminen liharuokaa huonommaksi.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #224

Heh...kun se Metro-lehden artikkeli viittaa juuri siihen samaan Helsingin Yliopiston tutkimukseen, jonka jo aikaisemmin linkitin :)

"Jos kasvisruoka maksaa saman verran kuin liharuoka, missä se säästö on?Miksi kasvisruoka _ei_ saisi maksaa samaa kuin liharuoka? Jos vastaus on "koska se on kasvisruokaa" on kyseessä kasvisruuan arvottaminen liharuokaa huonommaksi."

Kasvisruoka on keskimäärin hieman kalliimpaa. Se lukee opetuslautakunnan selvityksessä, jonka olen myös linkittänyt :)

En ole sanonut että kasvisruoka on liharuokaa huonompaa. Minä puhun valinnanvapaudesta näiden kahden välillä.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #228

"Heh...kun se Metro-lehden artikkeli viittaa juuri siihen samaan Helsingin Yliopiston tutkimukseen, jonka jo aikaisemmin linkitin :)"
Tätä minäkin vastauksessani arvellin. Ja kehoitin sinuakin lukemaan linkittämäsi tutkimuksen. Kun jaksat kärsivällisesti scrollata sinne sivulle 15, huomaat ettei tämä väite pidä paikkaansa.

"Kasvisruoka on keskimäärin hieman kalliimpaa. Se lukee opetuslautakunnan selvityksessä, jonka olen myös linkittänyt :)"
Tämä on arvio, joka on perustunut kesken sopimuskauden ruokapalvelutarjoajilta saatuihin tietoihin vuonna 2010. Onko toteutuneesta hinnasta jossakin tietoa?

1. Kukaan ei ole _kieltänyt_ lihan syömistä. Sitä ei tarjota yhtenä päivänä viikossa. Ennevvanhaan tätä kutsuttiin puuropäiväksi. Sen uudelleen nimeäminen kasvisruokapäiväksi on monipuolistanut kyseisenä päivänä tarjottavaa ruokaa.

2. Helsinkiläisessä kouluruokailussa on edelleen päivittäin kaksi (2) ruokavaihtoehtoa.

3. Kasvisten syömistä yhtenä päivänä viikossa tuskin voi pitäää uskonnollis-ideologis-eettisenä tuputtamisena varsinkin kun kukaan ei ole kieltämässä esim oman kuivalihan mutustamista (olisi muuten terveelllisempi välipalavaihtoehto kuinn karkit, sipsit yms joilla kouluruokaa usein korvataan.)

4. Kasvisruoka on täysipainoista ruokaa. Ainoa mitä 100%kasvisruuasta ei saa on B12-vitamiini. Senkin puutteen saa korjattua juomalla ruuan kanssa lasillisen maitoa.

5. Kasvisruoka on täyttävää. Tämä edellyttää kylläkin sen, että sitä syö ;) Jos osaa googlettaa, netistä löytyy Helsingin koulujen ruokalistat. Niistä voi ihan itse lukea mitä se kasvisruoka on.

6. Kasvisruoka on hyvää. Tämä on mielipide ja aivan yhtä relevantti kuin joidenkin kommentoijien "kasvisruoka on pahaa"-kommentit.

ja vielä kerran: Lue se tutkimus johon viittaat. Tai ainakin tutkimuksen tulokset ja johtopäätökset. Sieltä selviää, että syyskuuhun 2011 mennessä osallistuminen ruokailuun sekä ruokajätteen määrä olivat palautuneet samalle tasolle kuin ennen kasvisruokapäivän aloittamista. Ruuan menekki oli laskenut 18%.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #230

Nyt menee kyllä puurot ja vellit sekaisin. Vastustamme pakollista kasvisruokapäivää, ei tietenkään puuropäiviä tai edes kasvisruokaa. Kasvisruokaa tarjotaan ehdotuksemme mukaan edelleenkin joka päivä.

"2. Helsinkiläisessä kouluruokailussa on edelleen päivittäin kaksi (2) ruokavaihtoehtoa."

Tästä ei ole tässä keskustelussa kysymys. Tämä käytäntö oli kolme vuotta sitten, on edelleen ja myös kannanottomme mukaan olisi.

Nyt ei myöskään puhuta siitä, onko kasvisruoka hyvää tai täyttävää. Jos kasvisruoka olisi aina taivaallisen makuista ja erittäin täyttävää, liharuokaa ei varmaan enää tarvitsisi kouluissa ollenkaan. Nyt kysymys on pakollisesta kasvisruokapäivästä. Minä kannatan valinnanvapautta.

Uskon, että jokainen helsinkiläinen oppilas ja opettaja tietää, että kasvisruokapäivinä keskimäärin osallistuminen on heikompaa, ruokaa otetaan vähemmän ja lautasjätteen määrä on suurempi. Niin myös on tutkittu. Näiden väitteiden kiistämäminen on kuin olemassaolonsa kieltämistä. Tässä huomaan törmääväni ideologian sokeisiin noudattajiin, jotka eivät kuplansa ulkopuolelta voi tunnustaa tosiasioita.

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa Vastaus kommenttiin #215

Suomalaista pitää suosia ja lähiruokaa. Mutta sillä ei ole mitään tekemistä kouluruuan kanssa.

Kasvisruoka on monipuolista ruokaa.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #222

Jos se on monipuolista, terveellistä ja kaikkea muuta kivaa, sittenhän jokainen päivä voisi olla pakollinen kasvisruokapäivä. Sellaista ravintosuositusta en toistaiseksi ole kuitenkaan vielä lukenut.

Kerrotko Markku, mikä vika siinä edellisessä käytännössä oli? Kasvisruokaa niille, jotka sitä haluavat, liharuokaa niille, jotka sitä haluavat.

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa Vastaus kommenttiin #225

1.Juuri se mitä kutsut pakottamiseksi eli kasvattaminen. Jos mennään vain sillä ruokavaliolla mitä lapset haluaa on se nakit ja muusi + jäätelö. Lapsi ja nuori on saatava kokeilemaan eri ruokia ja makuja jottei hänen ruokavalionsa yksinkertaistu. Lapsena opittuja ruokatottumuksia on työlästä vanhempana oikoa.

2.Kasvisruoan hinta. En edelleenkään usko sen kalleuteen vaikka Metrossa niin lukee. Halvemmista raaka-aineista ei saa kalliimmpaa ellei toimita taitamattomasti.

3.Teollinen liharuoka on aina erittäin epäeettisesti tuotettu. Niillä rahoilla jolla koululaitoksen keskuskeittiöitä pyöritetään ei pystytä hankkimaan lähiruokaa tai edes suomalaista ruokaa. Keittiöiden käyttämät puolivalmisteet tulevat halvimmista maista mitä kartalta löytyy.

4.Lihan osuus meillä sekasyöjillä on lisääntynyt oleellisesti viimeisinä vuosikymmeninä. Meille on myyty sellainen usko, että jos ruuassa ei ole lihaa ei sillä pärjää. Älä usko sitä. Se on mainosmiehen puhetta. Kysy vanhemmiltasi minkälaisella ruokavaliolla he aikanaan kasvoivat. Lihaa ei tarvi syödä joka päivä vaikka olisi sekasyöjä ja metsätöissä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #233

"1.Jos mennään vain sillä ruokavaliolla mitä lapset haluaa on se nakit ja muusi + jäätelö."

Ei kukaan ole esittänyt, että mentäisiin sillä ruokavaliolla jonka lapset itse saisivat päättää(mietin hetken, mutta tuskinpa tämä oli tahallinen olkiukko sinulta). Totta kai sen pitää olla täysipainoinen ruokavalio, jonka ovat suunnitelleet ammattilaiset. Kokeilemaan päästään sillä, että tehdään niistä kasvisvaihtoehdoista tarpeeksi houkuttelevia vaikka sekaruokavaihtoehto olisi samaan aikaan tarjolla. Kasvisruokavalion nostaminen 'jalustalle' antamalla sille oma päivänsä esittää sen muka automaattisesti terveellisempänä valintana ja vääristää nuorten ymmärrystä ravitsemuksesta.

"2.Kasvisruoan hinta. En edelleenkään usko sen kalleuteen vaikka Metrossa niin lukee."

Ainakin meillä opiskelijaruokalassa kasvisvaihtoehto on seka-ateriaa kalliimpi. Pointtihan tässä tosin lienee ollut, ettei kasvisruokapäivä tuo säästöjä kuten jotkut ovat väittäneet.

Oikeita syitä sille, miksi pitäisi olla päiviä jolloin tarjolla on vain kasvisruokaa vaikka kaikkina muina päivinä voi valita joko kasvis- tai seka-aterian, ei juuri ole esitetty. Säästösyyt ja hiilijalanjäljen koko ovat molemmat silkkaa puppua, ainakaan merkittävissä määrin kumpikaan ei toteudu.

"3.Teollinen liharuoka on aina erittäin epäeettisesti tuotettu."

Mikäli liha on koulujen lautasilla epäeettistä, silloin ei riitä että se jätetään väliin yhtenä päivänä. Vai millainen omatunto hiljenee kun yhtenä päivänä toimitaan eettisesti oikein? Pelkkää tekopyhyyttä, jos tämä on peruste tuputtaa kasvisruokapäivää.

"4.Kysy vanhemmiltasi minkälaisella ruokavaliolla he aikanaan kasvoivat."

Samalla varjolla pitää 'kasvissyöjienkin' sitten oppia syömään liharuokaa. Eivät meidän vanhempamme nirsoilleet. Alkaa tuntua vähän samalta asetelmalta kuin teisti vastaan ateisti, jossa ateistilla ei muka ole moraalia tai eettisiä arvoja.

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa Vastaus kommenttiin #235

Morjens Hannu Ala-Olla

1.Puhuin lasten kasvattamisesta. Monipuolinen ruoka ei lapsille ole itsestäänselvyys. Lapset syö mieluummin sitä joka on "hyvää". Vanhempana näiden lapsena opittujen tapojen poisoppiminen on työlästä niin kuin tämänkin ketjun kommentoijista on aistittavissa.

2.Jos halvemmista raaka-aineista saadaan aikaiseksi kalliimpi lopputulos on menetelty taitamattomasti. Jokohan tämä nyt menisi jakeluun!

3.Minä vastasin Toni Ahvan kommenttiin, että pitää suosia lähiruokaa ja suomalaista ruokaa. Eli tästä ei ollut kyse mihin veit keskustelun.

4.Juuri näin. Meidän vanhemmat eivät nirsoilleet. Heille riitti, että oli ruokaa riittävästi. Se ei ollut iso numero jo päivä tai pari oli lautasella muuta kuin liharuokaa.

Lapsilla ja nuorilla on ihan oikeitakin ongelmia. Perussuomalaisten Nuorten olisi oikeasti korkea aika vähän skarpata mihin paukkunsa käyttää!

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #238

1. Niin ymmärsinkin sinun puhuneen. Mutta en ymmärrä miten tämä kasvispäivä siihen liittyy, kun täysipainoinen ja monipuolinen ruoka voi ihan yhtälailla olla seka-ateriakin. Kasvisruoalla ei ole mitään valttikorttia tasapainoiseksi rakennetussa ruokavaliossa. Enkä minä ainakaan keksi miten tämä kasvisruokapäivä ainakaan auttaisi huonojen tottumusten poisoppimisessa.

Päinvastoin, kun kasvisaterialla on oma paraatipäivä, luodaan harha että se on jollain tavalla parempi kuin seka-ateria täysipainoisen ruokavalion rakentamisessa.

2. Ei mene jakeluun, koska nähtävästi edes ammattilaiset eivät sitä kykene toteuttamaan. Olisi kiva tietää miksi näin on.

3. Myönnän, tässä kohtaa skippasin pitkälti viestin johon sinä vastasit. Muttei se mielestäni muuta mitenkään sitä, mitä sinulle vastasin. Jos ruoan eettisyys on otettava huomioon, yksi päivä on tekopyhyyttä, ei mitään muuta. Lähiruokavaatimus on samoilla viivoilla käytännössä mahdottomana.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #239

Hannu Ala-Ollila: "3. Myönnän, tässä kohtaa skippasin pitkälti viestin johon sinä vastasit. Muttei se mielestäni muuta mitenkään sitä, mitä sinulle vastasin. Jos ruoan eettisyys on otettava huomioon, yksi päivä on tekopyhyyttä, ei mitään muuta. Lähiruokavaatimus on samoilla viivoilla käytännössä mahdottomana."

Eli eettisesti olisi parempi jättää edes yrittämättä, kuin yrittää yhtenä päivänä? Koskeeko tämä muitakin elämän osa-alueita (esim. vapaaehtoistyö kerran kuussa on tekopyhyyttä? ) vai vain kasvisruokailua?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #242

Nimeni on sen verran vaikea kirjoittaa, että menkööt.

Kyllä, yhdellä päivällä ei ole mitään vaikutusta eettiseksi arveluttavasti mainittuun asiaan, joten turha teeskennellä hyväntekijää. Eettisesti arveluttava bisnes pitäisi saada kokonaan kannattamattomaksi, sitä ei yksi kasvispäivä tee. Itse tosin en sitä eettistä ongelmaakaan allekirjoita.

Yksi päivä vapaaehtoistyössä taas voi vaikuttaa paljonkin, ymmärtänet eron itsekin.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #244

Hannu Ala-Olla
itsekin erikoisen nimen omaavana jaan tuskasi väärinkirjoituksesta ja pyydän sitä anteeksi.

Kirjoitit: "Kyllä, yhdellä päivällä ei ole mitään vaikutusta eettiseksi arveluttavasti mainittuun asiaan, joten turha teeskennellä hyväntekijää."

Sovitaan että olen kanssasi eri mmieltä eettisesti arveluttavan toiminnan karsimisesta. Itse menen enemmän "yksi roska päivässä" linjalla, jossa hnekilökohtaisilla, pieniltäkin tuntuvilla ratkaisuilla on merkitystä. Vähentämällä omaa lihan käyttöäni ja tekemällä mahdollisuuksien mukaan ekologisesti ja eettisesti kestävämpiä valintoja koen vaikuttavani johonkin. Jos se sinusta on teeskentelyä en sille voi mitään.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #251

Tuo nimenomainen muoto muuten on jostain syystä yleisin tapa kirjoittaa nimeni väärin.

Sanotaan nyt sitten vaikka näin, että lihatuotannon eettiset ongelmat eivät mielestäni ole kovin valtavia ja siksi niihin puuttuminen tällä tavoin on kuin poistaisi ilmansaasteita täyttämällä muovipussin ilmalla ja piilottamalla sen komeroon. Pelkkää kilven kiillottamista - etenkin kun noita perusteita ei käsittääkseni edes ole käytetty missään näkyvästi.

Mitä tulee kasvisruokavalion eettiseen kestävyyteen, en ole siitäkään kovin vakuuttunut niin kauan kun soijat sun muut tuodaan ulkomailta - usein sademetsiin hakatuilta pelloilta.

En myöskään kannata sitä, että ideologiset syyt sanelevat mitä lapsillemme syötetään. Jos ne ovat kyllin arvokkaita asioita, niistä voidaan nuorille puhua ja saada heidät itse valitsemaan kasvisruokavaihtoehto - siis jos se oikeasti on hyvä teko.

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa Vastaus kommenttiin #239

1.Se auttaa oivaltamaan, että vatsan saa täyteen myös ilman lihaa!

2.Ammattilaisia toki kannatta aina uskoa. Kuten EU-asioissa, ilmaston lämpenemisessä, Suomen jalkaväkimiinakiellossa ym ym. Ja tämän siis sanon Perussuomalaisena. Aina kannattaa käyttää omaa päätä. Jos laitetaan vertailuun lihamakaroonilaatikko - bataattikeitto, on bataattikeitto lähes varmasti kalliimpaa. Mutta jos laitetaan vertailuun lihamakaroonilaatikko – kasvismakaroonilaatikko on lihatäytteinen lähes varmasti kalliimpaa. Kasvismakaroonilaatikko voidaan täyttää sillä parjatulla soijalla (parjaajat unohtavat aktiivisesti, että teollisessa lihakarjantuotannossa tuotantoeläimiä ruokitaan soijarehulla!) tai sitten vaikka minun suosikillani kickherneillä. Kilo kuivia kickherneitä maksaa halvimmillaan vähittäismyynnissä hieman päälle 2 eur kilo ja kun ne liottaa paino n tuplaantuu. 1 eur / kilo. Ei hassumpaa hienolta hyvänmakuiselta proteiininlähteeltä. Eli sen sijaan, että uskoo tutkimuksia ja lehtijuttuja sokeasti kannattaa todellakin käyttää omaa päätään!

3.Eettisyydestä sen verran, että kaikkien kannattaisi tiedostaa mitä syö. Koululaisille pikku tietoiskut tuotantoeläinten elinkaaresta voisi olla valaisevaa ja auttaisi heitä tajuamaan mistä kasvisruoka"pakossa" pohjimmiltaan on kyse.

Vielä loppukaneetti. Lehdistössä oli muutama viikko sitten juttu ”asiantuntijasta” joka oli sitä mieltä, että maapallolla tulee lähitulevaisuudessa niin suuri proteiinipula, että kannattaisi suunnitella matojen syöntiä! Muistaakseni kyseessä oli jauhomadot joita normaalimmin käytetään syötteinä talvipilkkinnässä. ”Asiantuntija” ei ilmeisesti ollut kovin hyvin perillä kasvisproteiinin tuotannosta. Mutta epäilemättä kouluissa kasvisvaihtoehdon suosio lisääntyisi jos toisella lautasella olisi matoja ja toisella falafeleja.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #243

1. Samaa opetustahan tarjotaan joka päivä vaihtoehtona, miksi pitäisi olla päivä jolloin se on ainoa vaihtoehto? Itse lähtisin tätä opetusta edistämään kampanjoinnin avulla, julisteilla ja opettajien tarjoamalla esimerkillä.

2. Niin, asiantuntijoita löytyy joka lähtöön. Ilmeisesti sinäkin olet sellainen. Jos joka päivä opiskelijaravintolassa käydessäni totean, että se kasvisruoka on kalliimpaa, olen aika varma että se myös sitä kulupuolella on koska suurempien voittojen kerääminen ateriasta tuskin olisi voittanut tarjouskilpailua ko. ruokalan pitämisestä. Itse en parjaa soijaa, sillä saadaan se kasvisvaihtoehto proteiinipitoiseksi.

Kasvisruoan hinta on oikeastaan sivujuonne tässä, ei sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, että kasvisruokaa pitää tuputtaa ihan nimikkopäivän merkeissä. Opetusta ei tarvitse toteuttaa 'huomaamatta' vaan se voidaan oikeasti antaa opetuksena niin kaikki sen varmasti huomaavat.

3. Nimenomaan. Kasvisruoan puolesta voisi ja jopa pitäisi kampanjoida. Ehkä se vaihtoehto alkaisi kiinnostaa ilman pakkoakin.

Mitä tulee loppukaneettiisi, tuskinpa niistä madoista tofua huonompaa tulisi. Kummallinen oletus muuten, että ne matoina lautaselle lapattaisiin kun niistä pihvejäkin voi muotoilla. Varteenotettava vaihtoehto - kokeilisin mielelläni. Ehkäpä tuolla asiantuntijalla oli hyväkin syy pitää eläinproteiinia, vaikkapa sitten matoja, kasvisperäistä parempana vaihtoehtona.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #215

Muok. En jaksakaan lähteä etsimään rautalankaa.

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #211

"Kun katsoo kaupan hyllyllä esim soijarouheen kilohintaa (suht perus proteiinin lähde kasvisruuassa)"

Soija on hirveää sontaa ja pahan makuista, lisäksi sekin on tehotuotettua ja suurelta osin geenimuunneltua: http://www.eskoseppanen.net/index.php?option=com_c...

http://www.naturalnews.com/032370_GM_soy_children....

Ranskalaisen tutkimuksen mukaan GMO yhdistettyinä kasvinsuojeluaineisiin ei ole kovin terveellinen yhdistelmä:

http://myscienceacademy.org/2013/01/10/shock-findi...

Pauliina Paakala, eikö soijan syöminen ja syöttäminen lapsille ollenkaan huoleta? Kyllä pitäisi. Toki myös eläimille syötetään samaa GMO-sontaa, mutta silloin se on jo yhden elimistön suodattamaa. Kaikkein parasta olisi, jos niin ihmisille kuin eläimillekin syötettäisiin vain sellaisia kasviksia ja lihaa, missä ei ole kuin evoluution tai perinteisen jalostuksen geneettistä muuntelua. Mutta tässä kvartaalikapitalismin maailmassa tärkeintä ei ole enää ihmisten henki ja terveys, vaan suuryritysten ja pankkien voittojen ja vallan maksimointi.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #237

Eero Tillainen: "eikö soijan syöminen ja syöttäminen lapsille ollenkaan huoleta? Kyllä pitäisi. Toki myös eläimille syötetään samaa GMO-sontaa, mutta silloin se on jo yhden elimistön suodattamaa. "
Hmm. Mietitäänpä.... syötänkö soijaa vai soijalla,hormooneilla ynnä antibiooteilla buustatusta teurasjätteestä, nitriiteistä ja jauhoista muodostettuja pötkylöitä joita uunimakkaroiksi kutsutaan. Pistit pahan.

Muoks: Ja tämä ei tarkoita sitä, että ne harmaat pötkylät olisivat ainoa vaihtoehto soijalle. Mutta soijakaan ei ole _ainoa_ vaihtoehto eläinproteiinille vaikka halpa ja helppo ratkaisu onkin.

Kommentistasi: "Soija on hirveää sontaa ja pahan makuista, lisäksi sekin on tehotuotettua ja suurelta osin geenimuunneltua"

1. kasvatuksellinen näkökulma: ruuasta ei puhuta "sontana"
2. Se on hyvää kunhan sen hyvin tekee (pätee yllättävän moneen ruokaan)
3. Tehotuotetun kasvin ja tehotuotetun eläimen välilä on _joitakin_ eroja. Mutta tämä menee sitten sinne ideologiselle puolelle.
4. saanko esitellä kaikille sekaruokailijoille tutun Ross- kanan http://beta.yle.fi/ross508/

Muokkaus: "puhtaan lihan" (vrt. "soija on paskaa") vaikutuksista http://humrep.oxfordjournals.org/content/early/200...

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #241

"Ja tämä ei tarkoita sitä, että ne harmaat pötkylät olisivat ainoa vaihtoehto soijalle. Mutta soijakaan ei ole _ainoa_ vaihtoehto eläinproteiinille vaikka halpa ja helppo ratkaisu onkin."

Juu, minä syön ihan mielellään kokolihaa, missä on teurasjätteitä vähemmän.

"1. kasvatuksellinen näkökulma: ruuasta ei puhuta "sontana""

Kaada ittelles vaan, liha on ruokaa, soija on pelkkää sontaa. Aivan sama missä muodossa se on. On tullut maistettua niin soijamaitoa kuin "soijalihaakin", tofua unohtamatta. Täyttä sontaa jokahinen.

"4. saanko esitellä kaikille sekaruokailijoille"

Taas tyypillistä rehumussuttajien jargonia. Ei ole olemassa mitään "sekaruokailijaa" tai "sekasyöjää", kun ihmisistä puhutaan. Ihminen on kaikkiruokainen, kuten karhu. Tämä taas pohjaa evoluutioon. Ja sanottakoon vielä sekin, että lihansyönti mahdollisti ihmisapinan aivojen kehityksen nykyiseen mittaansa. On myös odotettavissa, että rehumussutus johtaa aivojen degeneroitumiseen ja kun näitä rehumussuttajien aivoituksia kuuntelee ja lukee niin voi huomata, että näin on jo monessa tapauksessa päässyt käymään.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #255

Eero Tillanen:
Kirjoitat: "Juu, minä syön ihan mielellään kokolihaa, missä on teurasjätteitä vähemmän".
Kuten myös. KOuulaisille sitä kunnon kokolihaa ei kovin usein taida kuitenkaan olla tarjolla. Kun se on kallista ja ne ei sitä(kään) kauhean mielellään syö. Kun se on pahaa/ vaikeaa pureskella/ oudon näköistä / "mä ostan kotimatkalla pizzan"

Kun lukee ensimmäisen vastineesi "soija on sontaa" ja vertaa sitä painokkaaseen "Ihminen on kaikkiruokainen" niin... Voi sinua :)

Henkilökohtaissti valitsen olevani mielummin sekasyöjä kuin kaikkiruokainen. Mielelläni jätän lautaseltani pois esim matoset, sirkat ja etanat ihan omien ennakkoluulojeni vuoksi vaikka muuten eläinproteiinin käyttäjä olenkin. Kauhuksesi kyllä syön nitä "rehujakin".
"Rehu" onkin mukavan neutraali sana kuvaamaan kasviksia. Juuri nämä sanavalinnat muodostavat käsistyksiä ruuasta.

Olen kuullut että kasvisten lisääminen ja varsinkin soijan syöminen vähentää esimerkiksi sydänkohtausriskiä. Muutenkin kasvispainotteinen ruokavalio on ihmiselle luontaisempi kuin joka aterialla eläinproteiinia sisältävä.

Mitä taas tulee tunteikkaaseen kirjoitukseesi: "Ja sanottakoon vielä sekin, että lihansyönti mahdollisti ihmisapinan aivojen kehityksen nykyiseen mittaansa. On myös odotettavissa, että rehumussutus johtaa aivojen degeneroitumiseen ja kun näitä rehumussuttajien aivoituksia kuuntelee ja lukee niin voi huomata, että näin on jo monessa tapauksessa päässyt käymään."
Suurimmat terveydelliset ongelmat tuntuvat olevan siellä missä lihan kulutus on suurinta.
Ota pikkusen soijaa <3

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #256

"Kun lukee ensimmäisen vastineesi "soija on sontaa" ja vertaa sitä painokkaaseen "Ihminen on kaikkiruokainen" niin... Voi sinua :)"

Sehän on kiva, jos se on sinulle ongelma. Ellei vielä ole käynyt selväksi, niin syön myös kasviksia ja hedelmiä, lihan ja kalan ohella. Soijaa sen sijaan en suostu suuhuni pistämään, sillä se on kuin vehnäjauhoja söisi. Aivan sama miten se on valmistettu tai maustettu, niin se on hirveää sontaa.

"Henkilökohtaissti valitsen olevani mielummin sekasyöjä kuin kaikkiruokainen."

Jolloin osoitat olevasi tyypillinen rehumussuttaja, joka ei ymmärrä evoluutiosta mitään.

"Olen kuullut että kasvisten lisääminen ja varsinkin soijan syöminen vähentää esimerkiksi sydänkohtausriskiä."

Niin vähentää myös esimerkiksi pieni annos alkoholia joka päivä. Siis esimerkiksi yksi pieni votkanaukku. Otan sen paljon mieluummin kuin syön soijasontaa.

"Suurimmat terveydelliset ongelmat tuntuvat olevan siellä missä lihan kulutus on suurinta."

Ihan tosi? Eli siis kehitysmaissa aliravitsemukseen ja siitä johtuviin tauteihin kuolevien ihmisten ongemana on liika lihansyönti. Vai eivätkö nuo olekaan terveydellisiä ongelmia?

Sillä lailla, aivosi ovat todellakin degeneroituneet soijasonnan syönnistä ja pahasti.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #258

Soijaa ei tosiaan kannata hehkuttaa liikaa, koska sillä käsittääkseni on etenkin runsaasti käytettynä myös haittavaikutuksia kuten miehillä testosteronitason laskemista, naisilla rintasyövän pahenemista(jos kasvain estrogeeniherkkä tjsp) plus monenmoista muuta hormonitoiminnan häiriintymistä.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #259

http://www.arktisetaromit.fi/nettilehti/artikkeli....

valitettavasti en ennätä juuri nyt sitä alkuperäistä tutkimusta etsiä, vaan uota toisen käden tietoon.
Lainaus tekstistä: "Japanin Okinawan saarella elävät maailman pitkäikäisimmät ja terveimmät ihmiset./.../Okinawan ruokavalion perustan muodostavat kala, soija, riisi, yrtit, vihannekset ja hedelmät sekä vihreä tee. Okinawalaiset rakastavat tuoretta raakaa kalaa. Sen johdosta he uivat kulinaarisella tasolla omega-3-rasvahappojen meressä. Soijaa he syövät eniten maailmassa. Päivä ilman soijaa, yleensä tofuna tai misona, on lähes mahdoton ajatus. "

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #261

Olisikohan siis niin, että eivät syö sitä soijaa niin paljon että mainitsemani haitat tulevat esiin? Tosin miso on fermentoitunutta, jolloin haitat vähenevät. Misoa kun saisi lapset syömään niin ihmeiden aika olisi koittanut(itse tykkään).

Tuo luettelo Okinawalaisten ruokavaliosta ei tunnu tukevan kasvisruokavaliota vaan sekaruokaa, erityisesti kalapitoista sellaista.

http://www.aitoterveys.fi/Soija.php

Lainaus tekstistä: "Meillä on havaittu aasialaisten syövän soijaa ja pysyvän suhteellisen terveinä. Johtopäätös: soija on hyväksi terveydelle - soijaa kaikille ja kaikissa eri muodoissa! Tämä ajattelutapa on johtanut siihen, että soijaa valmistetaan hyvin epäsuotuisalla tavalla. Pitkä käymisprosessi ei ole taloudellisesti kannattavaa. Tämän seurauksena on suurin osa marketeissamme olevista soijavalmisteista ihmisravinnoksi kelpaamattomia."

Ja sanotaan nyt varoiksi vielä toiston omaisesti: En vastusta kasvisruokaa ja minusta kouluissa pitäisi antaa valistusta täysipainoisesta ruokavaliosta. Kasvisruoalla ei ole minusta mitään etulyöntiasemaa sellaisen rakentamisessa, vaikka kasvisten tuleekin olla osa sitä. Siksi sillä ei myöskään pidä olla mitään erityisasemaa.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #258

Eero Tillanen:
kaikkiruokainen= syö kaikkea. Myös sitä soijaa, heinäsirkkoja, jauhomatoja, pakurikääpää, raakaa lihaa ja merimakkaroita. Itse noista ed. mainituista tunnistan ruokavaliooni raa'an lihan ja soijan. En siis ole kaikkiruokainen vaan sekasyöjä.

Valitettavasti siis kiukkuamisesi "rehumussuttajista" oli aikamoinen huti. Kokeile sitä "Kukkahattutätiä" seuraavaksi ;)

Muulla ulosannillasi osoitat kuinka tärkeää on niitä lapsia "pakottaa" kasvisruokaa edes koulussa maistamaan. Kun suhtautuminen ruokaan, sen arvottaminen ja siitä puhuminen on sinun tasollasi, on varhaiskasvatuksessa ja koulumaailmassa tehtävä kaikki mahdollinen että lasten käsitykset saataisiin korjattua.

Ja oikeasti: Alkoholi vs. soija! Terveysvaikutuksillahan sitä viinaa Suomessa tarvitseekin markkinoida kun sen kulutus on muuten niin vähäistä. Vai oliko ajatuksesi ehdottaa tervehenkistä vodkapaukkua osaksi lasten ravisemuksellista kasvatusta, kun tässä kuitenkin keskustelussa on kouluissa tarjottava ruoka ja sen vaikutukset terveyteen?

Ja kehitysmaatkin mukana! Ymmärrätkö jos tarkennan "Länsimaissa"?

Jos kokeilaan, että seuraavan kerran kirjoitat _ennen_ kuin olet sen terveellisen viinapaukkusi ottanut. Ehkä silloin kykenisit asiasta keskustelemaankin?

Muoks: Tässäpä vielä kiva linkki "rehumussuttajista" ja "soijapaskalla aivonsa mädättäneistä" kasvissyöjistä
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_tunnetuista_...

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #260

"En siis ole kaikkiruokainen vaan sekasyöjä."

Olet siis rehumussuttajien propagandan niellyt, mikä näkyy mielipiteistäsi ja tekstistäsi selvästi.

"Muulla ulosannillasi osoitat kuinka tärkeää on niitä lapsia "pakottaa" kasvisruokaa edes koulussa maistamaan."

Turhaan noita lainausmerkkejä pakottamisen ympärille panet, sillä jos kasvisruoalle ei ole vaihtoehtoa, niin ainoa vaihtoehto on jättää ruokalan ruoka syömättä. Se taas ei ole vaihtoehto, vaan pakottamista. Tämänkin näytät hyväksyvän, kunhan se tapahtuu "oikean" asian puolesta. Ja oikean on tuossa lainausmerkeissä siitä syystä, että ajat rehumussuttajien agendaa, et valinnanvapautta. Valehtelusi ja kieroilusi ei mene läpi.

"Terveysvaikutuksillahan sitä viinaa Suomessa tarvitseekin markkinoida kun sen kulutus on muuten niin vähäistä."

http://www.avoin.helsinki.fi/oppimateriaalit/ravit...

"Kohtuullisen alkoholin käytön (1-2 annosta/vrk) on todettu pienentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tosin alkoholin myönteisistä vaikutuksista kiistellään, ja havaittu suojavaikutus voi olla kohtuukäyttäjien muissa elintavoissa."

"Vai oliko ajatuksesi ehdottaa tervehenkistä vodkapaukkua osaksi lasten ravisemuksellista kasvatusta, kun tässä kuitenkin keskustelussa on kouluissa tarjottava ruoka ja sen vaikutukset terveyteen?"

Synnyitkö noin tyhmäksi vai pitikö sinun ottaa tunteja? Mainitsit itse soijasonnan yhteydessä sen terveysvaikutuksista sydämen suhteen ja siihen sanoin, että terveysvaikutuksia sydämeen on myös alkoholilla. Vai luulitko, että tuo sumutus menisi läpi? Ei mene, kyllä kaltaistesi viisastelijoiden metkut ovat selvillä.

"Ja kehitysmaatkin mukana! Ymmärrätkö jos tarkennan "Länsimaissa"?"

En, sillä esimerkiksi eskimot eli inuitit syövät lähes pelkästään lihaa ja heillä sydän- ja verisuonitaudit ovat harvinaisia. He syövät lähes yksinomaan hylkeenlihaa ja kalaa. Se ei katsos ole pelkkä ruokavalio, vaan ruoan määrä, liikunnan määrä ja erityisesti geeniperimä, mitkä vaikuttavat lopputulokseen. Mutta tällainen on liian vaikea yhtälö niille jotka kuvittelevat, että rehuja mussuttamalla maailma pelastuu. Niin ajattelevat ovat idealisteja, minä taas kallistun enemmän tuonne realismin puolelle.

"seuraavan kerran kirjoitat _ennen_ kuin olet sen terveellisen viinapaukkusi ottanut"

Heh-heh oletpas hauska - tai siis ainakin kuvittelet olevasi.

Listasi olisi kaiketi tarkoitus todistaa, että rehumussutus lisää älykkyyttä, vai? No, jos otetaan kaikkiruokaisilta vastaava eliittilista, niin se on paljon pidempi. Tuo lista ei kata varmaan prosenttiakaan kaikkiruokaisten lahjakkaiden ihmisten määrästä.

Tosin onhan niitä muitakin "lahjakkaita" rehumussuttajia ollut, kuten Aatu-setä:

http://historianet.fi/2-maailmansota/10-asiaa-jota...

"Tiesitkö esimerkiksi sen, että Hitler ansaitsi 60 000 markkaa kuukaudessa ja että hän oli kasvissyöjä?"

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #263

Voi Erkki Tillanen :(

Luepa lainauksesi viimeinen lause ääneen: ""Kohtuullisen alkoholin käytön (1-2 annosta/vrk) on todettu pienentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tosin alkoholin myönteisistä vaikutuksista kiistellään, ja havaittu suojavaikutus voi olla kohtuukäyttäjien muissa elintavoissa."" Todistaako se alkoholin terveysvaikutuksesta?

Lukaisin muissa tätä asiaa sivuavissa keskusteluissa, että soija ei suinkaan ole ainoaa paskaa jota lapsille mielestäsi pakkosyötetään. Samaan kategoriaan menevät kaikki pavut. Kaikkiruokaisuutesi alkaa olla aika rajoittunutta.

Inuiittien terveydestä: Inuiitit ovat perinteisesti syöneet koko eläimen. Ei vain sitä paistia/ kalasta filettä. Osa eläimestä syödään myös raakana, jolloin kypsentäminen ei tuhoa vitamiineja. Tämä on inuiittien perinteistä ruokakulttuuria. (Kiitän muuten avarakatseisuudestasi. Itselleni ei juolahtanut mieleen että Inuiittien elämäntapaa kutusutaan länsimaiseksi ). Vinkki: Jos lihansyöntiä haluaa puolustaa niin esimerkkinä voi käyttää helposti Masai-heimoa, jonka ruokavalio koostuu pääasiassa naudan lihasta, verestä ja maidosta. Tässäkin on huomattava, että niitä käytetään myös kypsentämättömänä. Lihaa ei myöskään kasvateta hormoonien ja antibioottien avulla/ ruokita "soijapaskalla"/ teurasteta laitoksessa joka lisäää stressihormonien erittymistä lihaan. Jotta siis liharuuan kaikki terveysvaikutukset saavutettaisiin, tulisi sitä syödä mahdollisimman vähän kypsennettynä, jopa raakana. Mitenkähän menisi läpi koulumaaailmassa?

Erkki Tillanen kirjoitti: "Listasi olisi kaiketi tarkoitus todistaa, että rehumussutus lisää älykkyyttä, vai? No, jos otetaan kaikkiruokaisilta vastaava eliittilista, niin se on paljon pidempi. Tuo lista ei kata varmaan prosenttiakaan kaikkiruokaisten lahjakkaiden ihmisten määrästä."
Ihailen taas kerran vaikuttavia ja arvovapaita sanavalintojasi. Sinulla Erkki on sana halllussasi! Listan tarkoitus ei olut todistaa mitään. Kiinnostuin vain väitteestäsi kasvisruokavalion rappeuttavasta vaikutuksesta joten käytin Googelea ja ajattelin sinullekin löytämäni linkin laittaa.

Jos Hitler kuvastaa mielestäsi normi kasvissyöjää niin...

(odottaa malttamattomana seuraavaa "sä oot tyhmä" ja " soija on paskaa" kirjoitustasi)

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #265

Voi Paula, kun et osaa kirjoittaa edes nimeäni oikein, niin vastataanpa samalla mitalla. Lihansyönti nyt ei kuitenkaan ole sellainen mörkö miksi sitä väität, eikä rehumussutus pelasta maailmaa.

Edelleenkäät et näköjään ymmärrä sitä tosiasiaa, että jos kasvisruoalle ei ole kouluruokalassa vaihtoehtona normaalia ruokaa, niin kyseessä on silloin KASVISRUOKAILUUN PAKOTTAMINEN.

Hitler ei kuvasta tyypillistä kasvissyöjää, sillä vaikka hän oli hullu, hän oli myös älykäs. Sinä Paula kuvastat tyypillistä kasvissyöjää, joka on sekä epärehellinen että myös umpityperä.

Sait haluamasi, toivottavasti olet tyytyväinen sillä jankutuksesi alkaa olla aika väsyttävää luettavaa.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #269

Eero.
Onneksi minä _tiedän_ että et edusta tyypillistä lihansyöjää. Huonolla tolalla olisi maailman asiat jos lihaa syömällä sisälukutaito ja kyky edes semijärjelliseen keskustluun katoaisi.

Eero kirjoittaa: "Edelleenkäät et näköjään ymmärrä sitä tosiasiaa, että jos kasvisruoalle ei ole kouluruokalassa vaihtoehtona normaalia ruokaa, niin kyseessä on silloin KASVISRUOKAILUUN PAKOTTAMINEN."

Valitettavasti et ymmärrä, että kasvisruoka (ja varsinkin kasvisruoka jossa on maitoa / kananmunaa kuten kouluruuassa) on sitä normaalia ruokaa; puuroa, lettua, kastiketta, keittoa, pataa, muhennosta, risottoa jne.
MUOKKAUS: ymmärsin juuri että tästä taitaa perimmiltään koko keskustelussa kysymys. Minulle ja monelle muulle lihatuotteita sisältämätön ruoka on "ruokaa" siinä missä kanakastike, kyljys tai lihapata. Ihan vaan ruokaa ilman mitään erityisiä pelottavia "kasvis"-etuliitteitä. Kiitos tästä oivalluksesta, Eero.

Asteikolla 1-10: kuinka paljon kanssakeskustelijaa saa äsytettyä sillä, että ei osallistu tämän aloittamaan kiukutteluun?
Jaxuhaleja, Eero :)

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #271

"Onneksi minä _tiedän_ että et edusta tyypillistä lihansyöjää."

HURRAA! Viimeinkin olet tajunnut edes jotain. En todellakaan ole lihansyöjä, vaan kaikkiruokainen. Tuo kommenttisi vain jälleen kerran osoittaa sen, että olet tyypillinen rehumussuttaja: Kaikki jotka eivät ole "oikealla ruokavaliolla", ovat "lihansyöjiä".

"Valitettavasti et ymmärrä, että kasvisruoka (ja varsinkin kasvisruoka jossa on maitoa / kananmunaa kuten kouluruuassa) on sitä normaalia ruokaa; puuroa, lettua, kastiketta, keittoa, pataa, muhennosta, risottoa jne."

Niin, missäs kohtaa minä olen väittänyt, että letut ovat kasvisruokaa? Osoitapa tekstistäni se kohta, kiitos.

"Asteikolla 1-10: kuinka paljon kanssakeskustelijaa saa äsytettyä sillä, että ei osallistu tämän aloittamaan kiukutteluun?"

Elikkä paitsi että olet rehumussuttaja, olet myös trollipelle. Sillä lailla, miksköhän ylipäätään vaivaudun tuhlaamaan aikaani tuollaiseen....

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #272

Eero "omnivore" Tillanen:
Käytän sanaa "lihansyöjä" samassa kontekstissa kuin sinä määrität minut "rehumussuttajaksi". Olen kertonut syöväni sekaruokaa. Ja avannut tämän "sekaruoka" käsitteen sisällön. Joten se "rehumussuttaja" ei edelleenkään pidä paikkaansa, ellei siihen sisällytetä kaikkia jotka eivät kasvista kavahda.

Eero kirjoittaa: "Niin, missäs kohtaa minä olen väittänyt, että letut ovat kasvisruokaa? Osoitapa tekstistäni se kohta, kiitos."

Kirjoitat pakollisesta kasvisruokapäivästä. Näinä kasvisruokapäivinä koulun ruokalistalla on muunnmuassa pinaattilettuja. Oletin että olit perehtynyt siihen mitä vastustat, mutta olin väärässä. Anteeksi.

Eero kirjoittaa: "Elikkä paitsi että olet rehumussuttaja, olet myös trollipelle. Sillä lailla, miksköhän ylipäätään vaivaudun tuhlaamaan aikaani tuollaiseen...."

Edelleen. Se "rehumussuttaja" on huti. Ihan oikeasti. Jos käsityksesi trollista on henkilö, joka ei käytä kanssakeskustelijoista ala-arvoisia nimityksiä tai tee perusteettomia päätelmiä tai suostu edes kiukuttelemaan näiden kiukuttelusta, niin kylläpä taidan olla todella suuri ja pelottava peikko. En ymmärrä minkä lisäarvon ajatuksilleni ja mielipiteilleni toisten nimittely ja asioista kiukuttelu toisi, mutta kaipa sitä jotain saa koska sinä, Eero, näitä nimityksiä niin hanakasti jaat. Ehkäpä omien angstiesi purkaminen nettikeskusteluissa on juuri se syy miksi nytkin jaksat minulle ärhennellä?

Jaxuhali sinulle, Eero :)

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #273

"Joten se "rehumussuttaja" ei edelleenkään pidä paikkaansa, ellei siihen sisällytetä kaikkia jotka eivät kasvista kavahda."

Ajat selkeästi rehumussuttajien propagandaa, vaikka yritätkin valehdella mustan valkoiseksi. Edelleenkään ei tule onnistumaan.

"Kirjoitat pakollisesta kasvisruokapäivästä. Näinä kasvisruokapäivinä koulun ruokalistalla on muunnmuassa pinaattilettuja."

Mikä siinä on niin vaikea ymmärtää, että jos liha- tai kalaruokaa ei ole saatavilla vaan pelkkiä kasviksia, niin silloin ollaan vaihtoehdottomassa tilanteessa. Ihan sama miten asiaa yrität valehtelemalla kaunistella.

"Jos käsityksesi trollista on henkilö"

http://fi.wikipedia.org/wiki/Trolli_%28internet%29

"Trolli on internet-slangisana, jolla tarkoitetaan viestiä tai henkilöä, jonka ensisijainen tarkoitus on ärsyttää ihmisiä, aiheuttaa ristiriitoja, turhien viestien kirjoittamista ja saada vastaukseksi fleimejä tai ennalta-arvattavia viestejä taikka peittää kirjoittajan puutteet käsiteltävänä olevan asian tuntemuksessa."

Sinä selkeästi yrität peittää olemattoman asiantuntemuksesi, niin trolli-käsitteen kun koulujen kasvispäivän poliittisen merkityksenkin suhteen. Kyseessä on pyrkimys saada vaihdettua normaali, monipuolinen ja ravitseva ruoka rehumussuttajien ideologian mukaisiin pöperöihin.

Voit jatkaa trollaustasi keskenäsi, minua ei enää kiinnosta ruokkia teikäläistä. Kuten sanonta kuuluu: Kuole nälkään.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #274

Eero. Jos nyt ensiksi ottaisit selvää _mitä_ kouluissa kasvisruokapäivänä tarjotaan. Ja päättäisit sitten, onko esimerkiksi pinaattiletut juustosalaatin, perunamuussin ja puolukkahillon kanssa "kasvisruokaa". Ja vielä pysyisit päätöksessäsi. Tämähetkisellä kirjoittelulla osoitat ainoastaan että et edes tiedä mitä olet niin kovasti vastustamassa.

Se että alat paniikissa hihkua "trolli" kun vihdoin ymmärrät ettei sinulla ole kykyä käydä asialllista keskustelua, herättää vain sääliä.

Jos oman mielipiteeni esilletuominen rauhallisesti, ilman kiukkua, haukkumista, ala-arvoisia ilmaisuja ynnä muita käyttämiäsi tehokeinoja on trollausta, on kaikki keskustelut kiellettävä.

Syytät minua muuten toistuvasti valehtelusta kertomatta kertaakaan mikä sanomastani on valetta.
-Kouluissa tarjolla oleva kasvisruoka on normaalia ja täysipainosta ravintoa? (ei se karhukaan joka ateriallaan lihaa/kalaa syö)
-Kasvissyöjiä löytyy Hitleristä Gandhiin ja aatesuuntauksiakin aika paljon siitä väliltä. Mitä näistä kasvisruuan tarjoaminen mielestäsi erityisesti edustaa?
-Kouluissa tarjotaan kasvisruokapäivänä muunmuassa pinaattilettuja?

Ymmärrän jos et enää keskustelua halua jatkaa ja toivotan sinulle, Eero, kaikkea hyvää :)

Eero Tillanen Vastaus kommenttiin #275

"Jos oman mielipiteeni esilletuominen rauhallisesti, ilman kiukkua, haukkumista, ala-arvoisia ilmaisuja ynnä muita käyttämiäsi tehokeinoja on trollausta, on kaikki keskustelut kiellettävä."

Paitsi että jo itse sanoit ärsyttäväsi minua tahallasi, joten jospa lopettaisit tuon valehtelun. En välitä enää jatkaa tuollaisen pellen kanssa.

Kaada ittelles vaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #260

"Tässäpä vielä kiva linkki 'rehumussuttajista' ja 'soijapaskalla aivonsa mädättäneistä' kasvissyöjistä"

Hitler on näemmä jäänyt listalta, eikä Charles Mansonia löydy myöskään. Olisikohan niin, että siihen on kerätty vain hyviä esimerkkejä? Hyvä esimerkki siitä, miksi Wikipediaa täytyy lukea lähdekritiikin lasien läpi.

Käyttäjän PauliinaPaakala kuva
Pauliina Paakala Vastaus kommenttiin #266

Huomasin itsekin saman. Mielestäni heidät olisi ehdottomasti täytynyt listalle laittaa, koska ei heidän siellä olonsa olisi listan ÄOta madaltanut, vaikka moraali, etiikka ja yleinen inhimilllisyys olisikin ottanut kovasti takapakkia.

Käyttäjän MikkoPynnnen kuva
Mikko Pynnönen

Jos jotain asiaa vastustetaan lähinnä siksi, että se on jonkun ideologiaa tai pidetään jonkun idealogina. Niin silloin se on ideologiaa. Vastustamisen ideologiaa.

Käyttäjän KunnallisvaaliehdokasToniAhva kuva
Toni Ahva Vastaus kommenttiin #209

Eli loppujen lopuksi jokainen mielipide on ideologiaa? Noh samapa tuo.

Käyttäjän MikkoPynnnen kuva
Mikko Pynnönen Vastaus kommenttiin #213

Suurin piirtein näin. Mutta mielipide esim. nyt kasvisruuan mausta ideologiana kuulostaa vähän, ehkä... kummalliselta. Ideologia ei ole vain mielipide.

Tylsästi vaan pistän tähän linkin http://fi.wikipedia.org/wiki/Ideologia

Lento Pro Vastaus kommenttiin #213

Kyllä, jokainen mielipide on osa sidoksissa puhujan ideologiaan.
Monesti vielä muodossa "Meidän maalaisjärki, noiden ideologia", mikä on lähinnä itsensä pettämistä.

Kuitenkin tästä ei seuraa "anything goes", koska osa perusteluista on hyödyllisempiä tai pätevämpiä kuin toiset, koska ne huomioivat vaihtoehtoja ja erilaisia näkemyksiä laajemmalla skaalalla kuin haastajansa.

Mak Koneniiva

Lyh.& ytim. Ei saa vaatia kaikkkien noudattavan tiettyä uskonnollis-ideologista ruokavaliota. Jos ei tahdo.

Juhani Piironen

Miikka Keränen 6.2.2013 00:27 Sulki minut blogistaan, koska ei pystynyt vastaamaan yhteenkään vasta-argumenttiin, jota esitin hänelle.

http://miikkakeranen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1318...

Hän ei esimerkiksi suostunut vastaamaan mihin perussuomalaisten hänelle määräämään ideologiseen pakkoon hän suostuisi, aivan kuin meidän muiden on suostuttava vihreiden määräämään ideologiseen pakkoon.

Hän myös puolusti rikkidirektiiviä. Sitten kun osoitin tekniikan tohtorin, savukaasujen tutkijan, dosentti Jarl R. Ahlbeck lausunnnon rikkidirektiivin järjettömyydestä, niin Miikka Keränen ei suostunut kommentoimaan lausuntoa millään tavalla.

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/358623/Rik...

Sen sijaan hän esti minun kommentoinnin hänen blogissaan. Näin toimivat vihreät.

Sananvapauden rajoittaminen on perustavanlaatuinen osa Vihreän liikkeen toimintaa. Esimerkiksi entinen oikeusministeri kunnostautui tällä saralla.

Kun omaa vihreää uskontoa loukataan, niin siinä ilmeisesti järkkyy mielenrauha ja astuu esiin rajoitusvimma.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

En ole aiemmin tätä komenttiasia täältä löytänyt, mutta nyt kun omalla nimelläni hain, niin tähänkin törmäsin. Olet jälleen vapa kommentoimaan blogiani. En ole torjunut muita kuin asiattomasti kirjoittavia kommentoijia, joten toivon tiettyä tahdikkuutta kommentointiin. Välillä kommentit myös piilotetaan US:n toimesta, jos juttu nousee ns. "karuselliin".

Toimituksen poiminnat